În anul Centenarului avem și lucruri minunate, nu doar circ politic!

Distribuie pe:

Apicultura reprezintă, pentru România, o șansă de a fi cunoscută și apreciată peste hotare, prin calitatea mierii de albine, dar și a suplimentelor alimentare și cosmetice obținute prin prelucrarea propolisului, veninului de albine, lăptișorului de matcă, ceara de albine. Dincolo de aspectul economic, apicultura deține un rol important în păstrarea biodiversității și în asigurarea unor producții constante în sectorul vegetal. În regimul socialist, acest sector privat a fost respectat și încurajat, chiar și de șeful statului, interesat în mod direct de apicultură. Este regretabil că prea puțini dintre români cunosc realitățile din acest domeniu, în special, tinerii, dovadă și faptul că în România, cu toate că este cotată pe locul 5 în lume la producția de miere, consumul anual este de 800 de grame, după unele statistici, în timp ce în țările importatoare de miere se ridică la 3-5 kg miere anual. Este adevărat că, în ultimii ani, piața internațională a mierii de albine a fost bulversată de mierea provenită din China, Ucraina, Argentina, ajunsă și în România prin lanțurile de supermarketuri, fără să fie etichetată corect.
Apicultorii români sunt o categorie profesională mai aparte, oameni pasionați de natură, iubitori de frumos, profesioniști desăvârșiți, dovadă este organizarea lor în cea mai puternică și veche asociație profesională din România, cu filiale în fiecare județ. De remarcat, și o realitate care confirmă pasiunea românilor pentru acest domeniu, este faptul că în România se cresc, la ora actuală, circa 1,5 milioane familii de albine de către 40.000 de apicultori profesioniști și amatori, proveniți din toate categoriile sociale. În județul Mureș, există 80.000 familii de albine în proprietatea a 1.200 de apicultori, organizați în șase asociații profesionale, din care 600 de apicultori sunt înscriși în ACA România, filiala Mureș.
Joi, 5 septembrie, la sediul Asociației Crescătorilor de Albine din România, București, strada Fiscului nr. 42, respectiv în Aula Institutului de Cercetare și Dezvoltate pentru Apicultură S.A., a avut loc o sărbătoare de suflet pentru apicultorii români, aniversarea a 60 de ani de la înființarea Asociației Crescătorilor de Albine din România. Au participat președinții de filiale și directorii societăților comerciale Apicola din toate județele țării. Din partea autorităților statului român au onorat cu prezența: Daniel Botănoiu - ministru secretar de stat la MADR, prof. dr. Valeriu Tabără - președintele Academiei Agricole, Iacob Lelior - director ANZ, dr. Ovidiu Zvoriștean - director ANSVA, ing. Virgil Dobrotă - președinte de onoare al ACA România, dr. ing. Ion Popescu - specialist în apicultură și apicultor de prestigiu, Vasile Puf - directorul S.C. Apicola Vaslui.
În deschiderea manifestărilor, s-a ținut un moment de reculegere în memoria apicultorilor trecuți în veșnicie, apoi, ing. Ioan Fetea - directorul ACA România a prezentat un istoric privind activitatea asociației, amintind și de personalitățile care au condus Combinatul Complex Apicol și Institutul de Cercetare și Producție Apicolă, aflate în subordinea ACA, în cei 60 de ani de activitate, a adus un pios omagiu celui care a fost ctitorul și părintele apicultorilor români, o personalitate de renume mondial, prof. dr. apicultor Veceslav Harnaj, cel care a condus și Apimondia, o perioadă îndelungată. Ministrul secretar de stat Daniel Botănoiu a prezentat preocupările Ministerului Agriculturii pentru susținerea apiculturii în România, iar prof. dr. Valeriu Tabără a vorbit despre importanța acestui sector în economia țării și protecția mediului, punând accent pe necesitatea unui cadru legal pentru promovarea producției de miere din țară, cât și pentru protecția mediului înconjurător și importanța cercetării agricole. Printre altele, domnia sa a declarat că prin anii '90, a fost primul ministru care a semnat pentru privatizarea unui institut de cercetări privat. Ing. Virgil Dobrotă și dr. ing. Ion Popescu, apicultori apropiați ai profesorului Veceslav Harnaj, au prezentat aspecte din viața profesorului și din activitatea domniei sale. Deputatul Valeriu Steriu - deputat în Parlamentul României, a dat asigurări pentru sprijinul Comisiei pentru Agricultură din Parlament în scopul susținerii acestui sector, asigurări asemănătoare au făcut și reprezentanții ANZ și ANSVA. Ne-a bucurat și prezența reprezentanților mass-media, Televiziunea Română, Realitatea TV, Agerpres, faptul că ieșim în lume, în anul Centenarului, cu valori autentice românești, că suntem capabili să ne susținem valorile și că avem și lucruri minunate, nu numai circ politic. Manifestările de la ACA România s-au încheiat cu înmânarea diplomelor de excelență pentru invitații de onoare și cu o masă festivă în curtea Institutului.
S-a strigat „La Mulți Ani, România!”, „La Mulți Ani, ACA România!”.

 

Lasă un comentariu