S-a dublat costul ascuns al educației

Distribuie pe:

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, Organizația „Salvați Copiii” a făcut publice rezultatele unui studiu despre costul ascuns al educației.

Finanțarea deficitară a învățământului, multiplele reforme începute și abandonate pe traseu au făcut ca, în doar opt ani, costurile ascunse ale educației să se dubleze: în medie, de la 1.490 lei per copil la 3.093 lei, potrivit ultimei cercetări realizate de „Salvați Copiii” România. Decontul îl plătesc părinții, iar copiii ale căror familii nu au resursele financiare necesare sunt mult mai vulnerabili și discriminați din start.

În 2010, studiul realizat de Organizația „Salvați Copiii” arăta, în premieră, că educația în România este gratuită doar în teorie. În practică, părinții erau nevoiți să achite costuri care nu apăreau în nicio Lege și reformă a educației și pentru care, în proporție covârșitoare, nu primeau nicio chitanță. În medie, suma pe care elevul o aducea de acasă, pentru a beneficia de educație, era, atunci, de 1.490 de lei.

La opt ani distanță, suma pe care părinții trebuie să o aloce suplimentar este dublă: 3.093 de lei costă anual, în medie, educația „gratuită” a copilului, arată datele de teren procesate de „Salvați Copiii”, într-un nou raport sociologic, iar valorile sunt mai mari în mediul urban față de cel rural (3.351 lei față de 2.757 lei).

Lasă un comentariu