Tarifele de racordare la rețelele de gaze...

Distribuie pe:

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, joi, 6 septembrie 2018, noile tarife de racordare la sistemele de distribuție a gazelor naturale.

Dacă, în prezent, branșarea și avizarea branșării se tarifează cu 1.500 până la 5.000 de lei, în funcție de complexitatea lucrărilor, noile tarife, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018, sunt maximale și pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc pe oră, ajungând la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc pe oră.

“În procesul de stabilire și actualizare a noilor tarife, ANRE a avut, în principal, în vedere, costurile reale ale procesului de racordare, urmărind totodată și suportabilitatea acestor costuri de către viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție a gazelor naturale, tarifele aprobate având un caracter maximal.

La stabilirea tarifelor de racordare, au fost luate în considerare costurile activităților cuprinse în contractul de racordare, respectiv: obținerea certificatului de urbanism; obținerea avizelor și autorizațiilor emise de organismele abilitate; obținerea autorizației de construire a instalației de racordare; proiectarea instalației de racordare; verificarea documentației tehnice (proiectului tehnic) a instalației de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE; execuția instalației de racordare și urmărirea lucrărilor privind execuția, recepția tehnică și punerea în funcțiune a instalației de racordare.

Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus și prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut în vedere prevenirea posibilelor tendințe de încărcare a costurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuată și nejustificată a acestora.

Deși responsabilitatea procesului de racordare revine deținătorilor rețelelor de distribuție, solicitanții au dreptul să aleagă operatori economici autorizați ANRE, în regim concurențial, pentru realizarea activităților necesare proiectării și executării instalațiilor de racordare.

Prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare, instituită de ANRE, se promovează concurența între operatorii economici autorizați, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării, la costuri minime”, precizează ANRE, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu