Martirul, omul și... smerenia

Distribuie pe:

“Contemporan cu Dumnezeu” - “Mirosea dimineața însorită a mir, / Tăcerile alunecau pe nesimțite-n mers, / Nu știam că alături poetul Radu Gyr / Își înveșnicea suferința-n vers. Cânta amiaza tristețea-n flori / Uitase să-mbobocească și mălinul, / Iar cerul desena o cruce de cocori / Ridicând la rang de virtute chinul. Amurgul jelea cu nuanțe închise / Și câmpul trimitea culorile la culcare / Pe când clipele albe cădeau ucise / De nu se-ntorceau din nou în soare. Și azi noapte mă-nvelește cu frig, / Mă tem de visul care iată vine / În miezul întunerecului, cu speranță strig: / Doamne, îți mulțumesc, sunt contemporan cu tine!

Alexandru Florin Țene (1942 - ), născut în orașul Drăgășani, jud. Vâlcea, din părinții Ion și Ecaterina. În 1964 se căsătorește cu poeta Titina Nica-Țene. Are doi băieți: Florin, specialist în imagine de televiziune și Ionuț, doctor în istorie și master în drept, poet și scriitor, fondatorul ziarului “Napoca News”, cu 16 cărți scrise. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru corespondent al Academiei Americano-Română și membru al Asociației Scriitorilor Români din Canada. În anul 2011 a primit Diploma de Excelență din partea Senatului Universității de Vest “Vasile Goldiș”, din Arad, pentru întreaga operă și activitatea sa în promovarea literaturii române. Liga Scriitorilor Români îi acordă în anul 2012 Medalia “Virtutea Literară”, pentru strălucita sa creație literară și pentru promovarea culturii române în țară și străinătate. Tot în acest an, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Filologie și Fundația “Vasile Pogor” din Iași îi acordă Diploma la Festivalul Internațional Eminescu pentru lucrarea “Norocul limbii române, Eminescu”. Tot în acest an primește și înaltul ordin Mineresc “Sfânta Varvara”, urmare a faptului că a oglindit în operele sale viața și activitatea oamenilor de pe Valea Jiului. În anul 1997 primește o bursă de studii la Bruxelles, în structurile Uniunii Europene, unde i se oferă diploma de “Jurnalist European”. În anul 2006, a înființat “Liga Scriitorilor din România”, devenind președinte executiv al acestei organizații profesioniste care are 30 de filiale în țară și care editează 15 reviste în care se promovează literatura română autentică. Este fondatorul revistelor “Agora Literară”, “Regatul Cuvintelor”, “Constelații diamantine”, “Scurt circuit oltean” etc. Publică poezie, articole, critică literară și eseu în foarte multe reviste din țară și străinătate. Opera conține peste 60 de cărți, și este citat în multe dicționare, enciclopedii, cu referințe deosebite din partea multor personalități culturale și nu numai.

***

“Smerenia face din om înger și-i înalță sufletul spre cer. Nu te socoti mai bun decât alții, ca nu cumva, poate, să fii socotit mai rău în fața lui Dumnezeu”.

Thomas de Kempis (1379-1471), călugăr creștin augustinian, scriitor. A fost de origine germano-olandez, obișnuit cu perioada medievală târzie, autor al “Imitației lui Hristos”, una din cele mai cunoscute cărți creștine despre devoțiune. El a fost membru al “Devoționului modern”, o mișcare spirituală a vremii respective. În anul 1406 intră la Mănăstirea Agnes, unde în anul 1413 a primit “ordinul sfânt” și făcut subalternul mănăstirii. A copiat Sfânta Scriptură de cinci ori, iar în lucrările sale abundă citatele biblice în special cele din Noul Testament. Cărțile sale conțin meditații despre viața lui Hristos, despre rugăciune și despre poruncile lui Hristos.

***

“Omul cel mai fericit este acela care muncește. Familia cea mai fericită este aceea ai cărei membri își întrebuințează timpul în mod folositor. “Națiunea cea mai fericită este aceea în care sunt cât mai puțini oameni care nu muncesc. Omenirea s-ar bucura de toată fericirea la care poate pretinde dacă nu ar exista trândavi”.

Saint-Simon (1760-1825), teoretician, om de afaceri și politic al cărui gând a jucat un rol important în influența politicilor, economiei, sociologiei și filosofiei științei. A creat o ideologie politică și economică cunoscută sub numele de industrializare. Din punct de vedere religios a respins unele dogme religioase catolice și protestante, având ca punct de plecare o societate morală în toate clasele politice.

***

P.S. “Îmbrăcați-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har.” (I Petru cap. 5, vers 5).

“1001 CUGETĂRI” vol. XII

Lasă un comentariu