Peste 85% dintre români și-ar dori să muncească de la distanță!

Potrivit celui mai recent studiu realizat de eJobs, 35% dintre angajații români pot alege să lucreze de acasă o zi pe lună, 13% lucrează numai de acasă, iar 86% dintre participanții la cercetare declară că și-ar dori să aibă această opțiune.

Motivele pentru care românii și-ar dori să muncească de acasă sunt o mai bună gestionare a timpului de lucru (menționat de 60% dintre respondenți), eliminarea timpului pierdut în trafic (55%) sau creșterea gradului de confort personal.

Angajații români mai menționează și reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creșterea productivității, dar și scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. În plus, 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia.

“Numărul companiilor care oferă angajaților posibilitatea de a lucra de la distanță este din ce în ce mai mare, însă anul acesta a cunoscut o adevărată explozie, după ce conceptul de telemuncă a fost legiferat.

Pentru angajați este o variantă pe care și-o doreau de mult timp, iar pentru angajatori reprezintă o economie considerabilă de costuri. Această tendință se observă și pe ejobs.ro, unde, în acest moment, sunt peste 1.000 de locuri de muncă la distanță. Tot în creștere este și numărul candidaților care caută locuri de muncă în funcție de acest criteriu. 48% dintre participanții la studiu au declarat că, de când lucrează de acasă, productivitatea lor a crescut.

Există, însă, și angajați care preferă, totuși, varianta clasică, a muncii la birou. În opinia acestora, acasă ajung să lucreze mai mult (33,2% dintre respondenți au enunțat acest motiv), se simt singuri și înstrăinați (20%), nu reușesc să traseze o linie clară de delimitare între viața privată și cea profesională (27%) sau au dificultăți în a comunica și a face schimb de informații cu colegii sau managerul direct (15%)”, se arată în studiul eJobs, realizat în perioada iulie - august 2018, pe un eșantion de 1.300 de respondenți, cu vârste între 18 și 56 de ani. Dintre aceștia, 56,8% sunt salariați fără funcție de conducere.

Reamintim că legea telemuncii a fost adoptată în luna aprilie a acestui an și îi vizează pe acei angajați a căror activitate este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.), aceștia având aceleași drepturi pe care le au și ceilalți salariați, precum concediul de odihnă sau concediile medicale.

Telemunca poate fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Lasă un comentariu