ROMÂNII DE LA ORAȘ, DISPUȘI SĂ IA CREDITE DOAR PENTRU CONFORTUL LOCATIV!

Distribuie pe:

Conform unui sondaj realizat de IRSOP Market Research & Consulting, prezentat de Petre Datculescu, directorul companiei, și citat de Agerpres.ro, jumătate dintre locuitorii din mediu urban nu au și nu vor să ia un credit, în timp ce doar 10% vor să ia un împrumut, motivul principal fiind acela de a cumpăra o casă.

„Aici se cumulează mai multe motive. Primul motiv, poate nu în ordinea aceasta, îl constituie cei care nu au resursele necesare pentru a face față unui credit sau consideră că nu au posibilitatea și că nu sunt eligibili pentru un credit.

A doua categorie o reprezintă cei care, pur și simplu, se tem de credit, întrucât consideră că s-ar putea să nu poată să-l ramburseze.

A treia categorie o reprezintă cei care nu au nevoie efectivă de credit pentru că, fie își rezolvă problemele pe care le au cu veniturile proprii sau cu economiile pe care le au, fie nu au probleme care să necesite rezolvarea lor și, atunci, aceste lucruri fie se pot cumula, fie sunt segmente independente.

Potrivit studiului, 44% dintre cei care vor să ia un credit (10% dintre respondenți) au ca scop achiziția unei locuințe, 23% - efectuarea de reparații în locuință, 11% - cumpărarea unui autoturism, 8% vor bunuri suplimentare pentru casă, 4% - pentru afaceri, 4% - pentru educație, și 6% - pentru cheltuieli curente.

Noi am studiat situația populației urbane între 20 și 65 de ani, care are un venit permanent și care se ridică în total la circa 6,5 milioane de persoane.

Astfel, am constatat că, în cadrul acestei populații, peste 70% din oameni ne spun că au probleme cu locuința, că pentru ei locuința este un obiectiv major de îmbunătățire a confortului, a bunăstării și a nivelului lor de satisfacție în viață, că în prezent încearcă să își rezolve aceste probleme pe baza veniturilor curente pe care le au sau pe baza unor economii pe care le adaugă la veniturile curente și, în acest context, sunt interesați și de posibilitatea de a lua un credit.

Conform sondajului IRSOP, 59% din respondenți au urgențe locative, una din patru gospodării se plânge de spațiu insuficient și frig în casă, una din cinci gospodării are probleme de etanșeitate sau necesită consolidare antiseismică, iar între 12% și 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparații majore la diferitele categorii de instalații", arată studiul IRSOP, realizat în perioada 20 iulie - 1 august 2018, pe un eșantion de 600 de persoane.

Lasă un comentariu