La Școala Gimnazială „Mihai Viteazul" din Târgu-Mureș, emoție, culoare și bucurie

Distribuie pe:

Interlocutor: prof. Fleșeru Romana Andreea - director al Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul" din Târgu-Mureș

- Care a fost numărul de elevi în anul școlar trecut și, dacă aveți, o estimare pentru anul acesta?

- Școala Gimnazială „Mihai Viteazul" are un efectiv de 935 de elevi, dintre care 150 sunt preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava minunată", structură a unității noastre de învățământ. Efectivul cadrelor didactice este același ca în anul precedent: a crescut numărul profesorilor titulari (51 din totalul de 70 de cadre didactice).

- Cu ce rezultate ați încheiat anul școlar?

- Suntem mândri cu toții de rezultatele obținute la învățătură, la concursurile și competițiile școlare și extrașcolare, la nivel județean și național. Fiecare medalie, fiecare cupă, fiecare diplomă sau distincție demonstrează că elevii noștri sunt deosebiți.

- Cum au decurs pregătirile pentru noul an școlar?

- Pregătirile pentru noul an școlar sunt pe final. Am reușit anul acesta, cu ajutorul Primăriei, să renovăm 4 săli de clasă. În corpul de clădire B (sala de sport) au fost montate lambriuri, s-a zugrăvit casa scării, coridoarele și vestiarele, urmând să se monteze tarkettul și să fie mobilate vestiarele. Tot pentru sala de sport, pentru a facilita munca personalului nedidactic, a fost achiziționată o mașină de curățat profesională, iar pentru competițiile școlare am cumpărat un afișaj electronic. Cu privire la curtea școlii, au fost achiziționate patru porți multifuncționale (fotbal și baschet), care vor fi montate până în 15 septembrie și a fost comandat un foișor. A fost rașchetat parchetul în două săli de clasă, iar în cabinetul de informatică a fost modernizată rețeaua electrică și de internet.

Suntem foarte încântați că suntem beneficiarii conceptului PLAYFORM. Școala Gimnazială „Mihai Viteazul" este singura din Târgu-Mureș care a aplicat acest concept. Playform conține jocuri antiderapante, stimulatoare în plan creativ și durabile. Toate sunt atractive și au un rol educativ foarte important, cei mici putând să deprindă principii de viață, stimulează potențialul creativ al copilului și transformă procesul de învățare într-unul mai atractiv. Jocurile au devenit interesante atât pentru cei mici, cât și pentru dascăli... și ne jucăm astfel împreună, iar pauzele devin mai interesante. Mulțumim Primăriei Târgu-Mureș și Direcției Școli pentru sprijin.

- Proiecte în derulare? Perspective pentru noul an școlar?

- Anul acesta ne-am propus să introducem în CAER două concursuri organizate de școala noastră: Concursul județean „Limba română este patria mea" (anul acesta concursul a ajuns la ediția a XV-a), un concurs de limba română, desfășurat sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Concursul îi invită la competiție pe elevii iubitori de limba română din clasele V-VIII și are în vedere următoarele componente educative ale cunoașterii limbii române: a) stimularea interesului elevilor pentru buna cunoaștere a limbii române; b) dezvoltarea abilităților de comunicare; c) cunoașterea unor texte literare de valoare, aparținând

unor scriitori români. La Concursul județean de matematică „Numerus", ediția a XVII-a, au participat 290 de elevi din școlile din județul Mureș, din clasele IV-VIII, iar subiectele au vizat programa școlară specifică fiecărei clase.

Un aspect foarte important în activitatea noastră îl va avea activitatea de voluntariat, care va începe cu o colectă de hârtie „Reciclăm pentru un viitor mai bun". Și în anul precedent am avut trei astfel de acțiuni care au fost un real succes, iar cu banii obținuți din reciclare am cumpărat flori pentru curtea școlii și intenționăm să refacem parcul din fața școlii. Un alt proiect, care va fi la a III-a ediție, este „Fii voluntar pentru școala ta!", o activitate de curățare a spațiului verde a școlii, desfășurat în luna aprilie, împreună cu elevii și părinții.

Ediția a II-a a concursului „Tinere talente" va debuta cu o mică surpriză pentru elevi: timp de 20 de minute, cu mic, cu mare, elevi și profesori, vor face zumba cu un antrenor. De asemenea, prin acest concurs li se va oferi elevilor o alternativă decentă la formele de divertisment cu care sunt obișnuiți.

Vom continua colaborarea cu Muzeul Județean Mureș, activitățile din cadru SNAC, campaniile de colectare de jucării și haine cu scop caritabil, pentru copii din familii dezavantajate din județul Mureș, Balul strugurilor, Campania Nasturilor și multe alte surprize. Trebuie să amintesc că și în anul acesta școlar se va derula parteneriatul cu Liceul Pedagogic Vocațional „Mihai Eminescu"- în coordonarea practicii pedagogice.

Triunghiul educațional școală - elev - familie și-a definit dimensiunile reale în cadrul unor activități comune, la care părinții au avut o participare directă, o ocazie propice în sensul conștientizării și implicării în formarea și dezvoltarea profilului personalității propriului copil.

- Cum întâmpinați noul an școlar?

- Pe alei acoperite de melancolia toamnei și cu emoții mari, ne îndreptăm încrezători către un alt început. Școala și-a deschis din nou porțile spre a cuprinde în timpul ei, veșnic tânăr, sute de elevi. Cu gând de mai bine, am deschis porțile școlii, a doua familie a noastră, a cadrelor didactice și a elevilor Școlii Gimnaziale ,,Mihai Viteazul" din Târgu-Mureș. Anul școlar 2018-2019 sperăm să se constituie într-un prilej de a perpetua prestigiul școlii noastre prin noi performanțe și rezultate de excepție, prin excelență în educație.

Le urez un bun venit în școala noastră celor 90 de elevi din clasa pregătitoare, care, sfioși și timizi, privesc în jur, părându-li-se totul supradimensionat, iar pe elevii școlii noastre îi invit să ne pășească din nou pragul, să se înalțe, îndrăznind să parcurgă acest drum alături de noi, în marea călătorie a cunoașterii. Noi avem încredere în voi, în elanul vostru creator, în reușita voastră, în puterea de a transforma idealurile în certitudini.

Fie ca acest început de an școlar să vă aducă tuturor, celor mai mici și celor mai mari, belșug, lumină și bucuria reușitei depline. Doamne-ajută!

Lasă un comentariu