Anul trecut, O treime dintre români de-abia și-au plătit facturile curente

Distribuie pe:

Din analiza “Condițiile de viață ale populației din România în anul 2017”, publicată în revista Institutului Național de Statistică (INS), aflăm că, anul trecut, românii au dus-o tot greu, deși economia a crescut cel mai mult din 2008 până în prezent.

Șomerii, în situația cea mai dificilă

Potrivit concluziilor la care a ajuns INS, citate de adevarul.ro, circa o treime din gospodăriile din România (31,7%) au prezentat restanțe repetate la plata facturilor curente, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare. Cele mai frecvente cazuri de restanțe au fost la energia electrică (51% din gospodăriile cu restanțe), întreținerea locuinței (50%) și abonamentul telefonic (36,3%). Ponderi mai reduse s-au înregistrat și la restanțele pentru rate la împrumuturi (7,2%).

Gospodăriile de șomeri se regăsesc în situația cea mai dificilă, sumele datorate fiind de 62,7%. Nici părinții singuri nu fac excepție, fenomenul restanțelor fiind mai răspândit în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puțin un copil (42,5%).

Două din cinci gospodării (38,9%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieții. Dacă se iau în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 81,6% din totalul gospodăriilor.

Ce venituri ar acoperi cheltuielile

Printre tipurile de gospodării care fac față cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (48,0%), sau de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste (45,8%), precum și gospodăriile formate din doi adulți cu trei sau mai mulți copii în întreținere (56,9%).

Aproape o treime din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net, lunar, minim cuprins între 1.001 lei și 2.000 lei, dar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

Mai puțin de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar.

Probleme serioase și cu întreținerea locuinței

În ceea ce privește confortul și calitatea locuirii, INS afirmă că, în mediul rural, doar în jur de 45% din gospodării beneficiază de avantajele oferite de existența unei băi și a unui grup sanitar, în schimb, în localitățile urbane peste 9 din 10 gospodării ocupă locuințe dotate cu băi sau dușuri și grupuri sanitare.

Pe total, în anul 2017, ponderea gospodăriilor dotate cu baie a fost de 71,4%, iar a celor cu grup sanitar de 69,8%.

Probleme serioase apar și privind întreținerea locuinței, printre cele mai frecvente aflându-se deteriorarea pereților, a podelelor, a tocurilor ferestrelor (51,6% din totalul gospodăriilor care reclamă existența unor probleme ale locuinței) și igrasia din pereți, podele sau fundația casei (50,3%).

De ce nu ajung unii români la medic

Anul trecut, din totalul persoanelor de peste 16 ani, 13,2% nu au avut nevoie să consulte un medic specialist în ultimele 12 luni, 80,1% au putut să fie consultați, iar 6,7% nu au reușit acest lucru, deși ar fi avut nevoie.

Mai mult de jumătate dintre cei care nu au putut să consulte un medic au precizat ca motiv principal situația materială care nu le-a permis efectuarea consultului. 13% dintre ei au recunoscut că au neglijat problema de sănătate, așteptând ca aceasta să se rezolve de la sine, 10,3% erau înscriși pe o listă de așteptare, 7,6% au invocat distanța prea mare sau lipsa mijloacelor de transport.

Doar 13,2% dintre persoanele de peste 16 ani nu au avut, anul trecut, nevoie să consulte un medic stomatolog în ultimele 12 luni, 79,8% au reușit să fie consultați, iar 7% nu au reușit, deși ar fi avut nevoie. Dintre cei care nu au reușit să ajungă la dentist, 73,2% au răspuns că nu au dispus de resurse financiare, 7,4% au așteptat ca problema să se rezolve de la sine, 6,5% au recunoscut că le-a fost teamă, iar 5,2% au declarat lipsa timpului necesar.

 

Lasă un comentariu