CANCERUL DE PROSTATĂ DEVINE REZISTENT LA TERAPIA HORMONALĂ STANDARD

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentul Hematologie - Oncologie din cadrul Universității Cedars-Sinai, citați de descopera.ro, susțin că, uneori, cancerul de prostată poate să devină rezistent la terapia hormonală standard și chiar să se răspândească mai mult în urma acesteia. În plus, ei au descoperit că un simplu test de sânge poate prezice când se formează această rezistență.

“Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul de prostată este cauza decesului a 30.000 de bărbați anual, fiind al doilea cel mai grav tip de cancer, după cel pulmonar. Dacă este descoperit într-o fază incipientă, cel mai frecvent tip, adenocarcinomul, se poate vindeca și răspunde bine la terapii, inclusiv la cele care vizează androgenul (un hormon sexual masculin care stimulează creșterea tumorală).

Cu toate acestea, la anumiți pacienți, cancerul devine rezistent la tratamentul care vizează hormonii androgeni și reapare sau se răspândește. Prin acest studiu, am descoperit că această terapie modifică celulele adenocarcinom și le transformă în celule neuroendocrine cancerigene, un tip rar de celule, care apare doar la 1% dintre pacienții diagnosticați cu cancer de prostată.

Această transformare este problema, deoarece cancerul de prostată neuroendocrin este foarte agresiv, ajunge în stadiul de metastază mult mai rapid și este rezistent la chimioterapie și la terapia care țintește hormonii androgeni.

În cazul a aproximativ un sfert dintre pacienții care primesc tratament cu hormoni, cancerul poate recidiva cu tumori care prezintă caracteristici ale cancerului de prostată neuroendocrin, care dezvoltă rezistență la tratament. Pentru a afla mai multe despre acest proces, am examinat modul în care celulele cancerigene interacționează cu celulele aflate lângă tumoare, denumite micromediul tumorii, experiment făcut pe șoareci. Astfel, am descoperit că aceste interacțiuni au ridicat nivelul glutaminei, care este un amnioacid, transformând celulele de lângă tumoare în fabrici care au furnizat combustibil pentru celulele cancerigene.

Glutamina este cunoscută pentru stimularea creșterii tumorii. În cazul cancerului de prostată, glutamina declanșează transformarea celulelor adenocarcinom în celule cancerigene neuroendocrine.

De asemenea, am analizat modul în care tratamentul care țintește androgenul a influențat micromediul cancerului, adică celulele care înconjoară tumoarea.

Am descoperit că acest tip de terapie a provocat schimbări asupra micromediului, adică a ajutat la transformarea celulelor adenocarcinom din prostată în celule neuroendocrine cancerigene.

Totodată, am comparat nivelurile de glutamină din plasmă, folosind grupuri mici de pacienți - un grup cu cancer de prostată care răspunde la tratament și celalalt grup cu cancer de prostată rezistent la tratament. Astfel, am descoperit că nivelurile de glutamină au fost mai mari în al doilea grup.

Studiul nostru face posibil ca un test de sânge să măsoare glutamina și, astfel, să precizeze când tratamentul antiandrogen eșuează. Ar putea chiar să prevadă când se va forma rezistența la tratament”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu