LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Activitatea de la Casa Iancului, de miercuri, 12.09.2018, a atras un numeros public, dat fiind faptul că tema prezentată a fost a fost una de foarte mare interes, anume, ea referindu-se la “TEZAURUL ROMÂNIEI DE LA MOSCOVA”.

De această dată, președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu”, filiala Târgu-Mureș, domnul ec. IOAN BERȚA ne-a făcut o mare surpriză, prezentându-l pe conferențiarul temei, ȘTEFAN IOAN GABRIEL, elev în clasa a XI-a a Colegiului Național “Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș, participant de-acum la multe Concursuri și Olimpiade Naționale de Istorie. Cu materialul prezentat în fața noastră, elevul a fost prezent la ultima Sesiune de Comunicări Științifice a elevilor, la secțiunea Istorie.

Conferențiarul nostru a fost unul de excepție, foarte documentat, fără trac, concret, dezinvolt, bun comunicator, jovial, cunoscător al temei, având toate atributele care îl recomandă pentru un viitor cercetător al istoriei. Ce ne-a comunicat el referitor la temă ne-a șocat, ne-a umplut de ură, ne-a schimbat părerea în legătură cu soarta tezaurului, a celor care trebuiau să aibă grijă de el, a celor care l-au păstrat, a celor care l-au recuperat, apoi, în parte.

Pentru protejarea lui de vicisitudinile războiului ce avea de-acum consecințe catastrofale pentru țară, guvernul nostru a hotărât ca tezaurul României să fie trimis în Rusia. Primul transport a plecat din țară la 15 septembrie 1916, și ajunge la Moscova la 20 septembrie 1916. El este depozitat în Sala Armelor din sediul Băncii Centrale a Rusiei, cuprinzând mii de lăzi, de saci cu monede, de odoare bisericești, de tablouri, de colecții numismatice, acte, cărți rare, manuscrise, bijuteriile reginei Maria, colecții particulare, calupuri de aur, Cloșca cu puii de aur, Plăcuțele de aur de la Sinaia etc, etc, cu o valoare totală de 27 miliarde lei aur, iar unele acte, material istorice, odoare, Al doilea transport pleacă în martie 1917 cu restul tezaurului. După Marea Revoluție din Octombrie 1917 tezaurul nostru este sechestrat și de aici vine sfârșitul său. Delegația română, însărcinată cu paza și păstrarea lui, revine în țară în 1918, predau înaintea plecării cheile de la depozit Consulatului Danemarcei la Moscova și până în 1935 nu se mai știe nimic de soarta Tezaurului.

Atunci ni se trimite înapoi o parte din el, 1217 lăzi, față de câteva mii trimise la Moscova, fiecare ladă mai având între 15% și 60% din conținutul inițial, fără calupurile de aur, cu multe tablouri, cărți rare, piese de numismatică lipsă, dar care se regăsesc ACUM în expozițiile particulare sau de prestigiu a marilor muzee ruse. Procesul verbal de predare a tezaurului rușilor la 1916 a fost falsificat de aceștia, iar partea română, la primire, în 1935, l-a semnat sub presiune.

S-a furat, s-a devalizat fără rușine de ruși, dar și de delegația română pusă să administreze și să păzească tezaurul. Menționăm că la predarea a ceea ce a mai rămas din tezaur la 1935, s-au găsit, întâmplător, și 37 de lăzi care nu erau în inventar, puse de-o parte pentru a fi împărțite între membrii delegației române însărcinată să păzească tezaurul. Apoi în anul 1956 s-a mai primit o mică parte din tezaur, atât cât să se facă o expoziție cu piesele returnate.

Prin Tratatul de Prietenie semnat cu Rusia la 4 iulie 2003, România renunță la 30% din valoarea celor 94 tone de aur, în schimbul unor Planuri de Dezvoltare a României, făcute de experții ruși, planuri ce nu au fost implementate niciodată în țara noastră. Menționăm că, în anul 2014, Rusia a vrut să ne înapoieze aurul, dar Banca Națională a României a refuzat să-l preia, fără nicio explicație. Stupefiant!

În 2015 se creează o Comisie Româno-Rusă pentru rezolvarea problemei, dar ea, nici până astăzi nu și-a putut definitiva măcar o agendă de lucru, așa că aurul, piesele de numismatică extrem de valoroase, Tăblițele de aur de la Sinaia, tablouri, odoare de mare preț etc, rămân mai departe în Rusia, fără speranță de a le mai recupera vreodată, întrucât, nu a existat și nu există încă voință politică.

În final, domnul IOAN BERȚA ne-a informat că, duminică, 9.09.2018, o delegație formată din membrii societății noastre, alături de o parte a formației artistice din Albești, de membrele Comisiei Județene de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor din Târgu-Mureș, au fost prezenți la manifestările comemorative de la Țebea, unde au depus o coroană de flori și au audiat programul artistic. Frumos, nobil și necesar gest de aducere aminte și omagiere a Iancului.

 

Lasă un comentariu