Copiii încep să mintă de la vârsta de... trei ani!

Distribuie pe:

“Să învețe să mintă e o parte a procesului de dezvoltare a copilului, dar așa este și să învețe să spună adevărul, moment în care trebuie să îi transmiți acestuia faptul că onestitatea este importantă”, afirmă psihologul Florin Nicolescu, citat de descopera.ro.

Copilul realizează că nu îi pot fi citite gândurile!

În opinia specialistului, copiii pot învăța să mintă de mici, de obicei în jurul vârstei de 3 ani, perioada în care cel mic începe să realizeze că părintele nu are capacitatea de a-i citi gândurile, așa că poate spune lucruri neadevărate, pe care adulții să nu le identifice ca fiind minciuni.

Copiii mint cel mai mult și mai frecvent între 4 și 6 ani, aceasta fiind perioada când sunt capabili să își îmbunătățească abilitățile de a minți prin asocierea expresiei faciale și a tonului cu ceea ce spun, dând mai multă veridicitate. Dacă le ceri să îți explice mai în detaliu povestea, nu se vor pierde cu firea și vor inventa din ce în ce mai multe amănunte.

Când ajung la vârsta școlară, copiii mint și mai mult, iar prin antrenament ajung să de descurce din ce în ce mai bine. Minciunile devin mai elaborate, pentru că cel mic are un vocabular mai bogat și înțelege din ce în ce mai bine cum gândesc ceilalți. Pe la 8 ani, copiii sunt capabili să mintă fără să fie prinși!

Cum încurajezi copilul să spună adevărul

Când copilul este suficient de mare ca să înțeleagă diferența dintre adevăr și minciună, este bine să îl încurajezi să aleagă mereu varianta adevărului. Poți face aceasta subliniind permanent cât de importantă este onestitatea în familia voastră. Și, la fel de important, este să nu îl pedepsești când minte, ca să acopere lucruri pe care le-a făcut și care ar fi pasibile de pedeapsă, pentru că se va teme să îți spună adevărul și va găsi metode din ce în ce mai abile să se ascundă de tine.

Spune-i, de câte ori ai ocazia, că nu îți place că el minte și de câte ori o face te simți trist și dezamăgit.

Trucuri pentru încurajarea onestității

Dacă vezi că cel mic inventează o poveste despre o situație reală, îi poți răspunde spunând ceva de genul: este o poveste grozavă, putem să o scriem într-o carte. Acest lucru va încuraja dezvoltarea imaginației copilului tău fără să încurajeze minciuna.

Ajută copilul să evite situațiile în care ar putea fi tentat să mintă. Dacă a vărsat paharul cu lapte, spre exemplu, nu îl întreba ce a făcut, eventual pe un ton acuzator, ci spune-i că e doar un accident și că veți strânge împreună.

Lauda de sine este o formă de minciună pe care o practică mulți copii, din nevoia de a obține admirație și respect de la ceilalți. Ca să eviți genul acesta de atitudine, încearcă să îți lauzi copilul când face lucruri bune, pentru că asta îi va crește stima de sine și nu va mai simți nevoia să mintă.

Asigură-te că știe că minciuna este inacceptabilă în familia voastră și că există consecințe pentru ea.

Când cel mic face o prostie, încurajează-l să fie onest. Ascultă-i argumentele și spune-i că te bucuri că a fost sincer, pentru că astfel va înțelege că nu are motive să mintă, îți poate spune orice.

Citește-i povești și cărți care subliniază importanța onestității. Mai ales când sunt mici, copiii tind să își ia modele de comportament și din poveștile citite.

De ce mint copiii

Cel mai adesea, minciuna are un sens bine definit în mintea copiilor.

Ei își doresc să acopere ceva ce au făcut și care le-ar putea atrage pedepse, vor să te testeze cum reacționezi când te mint, vor să îți capteze atenția asupra faptului că ceea ce îți povestesc este extrem de interesant, vor să vadă dacă... îi prinzi cu minciuna și, desigur, vor să obțină ceva, dar au impresia că fără minciună nu au nicio șansă.

Lasă un comentariu