În județul Mureș, Pesta Porcină Africană este sub control!

Distribuie pe:

Dr. Kinces Sandor - directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Controlul Alimentelor Mureș, ne-a declarat că în județul Mureș Pesta Porcină Africană este sub control.

“În primul rând, crescătorii de porcine, persoane fizice sau societăți comerciale, au obligația să-și înregistreze porcii, să-i crotalizeze. Orice mișcare de animale să se facă cu documente. Este categoric interzis să se cumpere purcei din județele sau localitățile unde au apărut focare de pestă. În momentul în care a apărut o suspiciune de boală, mă refer la lipsa poftei de mâncare, diaree etc., proprietarii să anunțe medicul veterinar, la fel când se întâlnesc cadavre de porci mistreți. Am întâlnit un caz de inconștiență gravă, când un nesăbuit a aruncat un porc mort în apele Târnavei Mici la podul din Deaj, comuna Mica. Imediat am fost la fața locului, l-am scos din apă, și, spre norocul nostru, probele n-au confirmat existența virusului. Recomandăm crescătorilor de porci particulari să nu-i hrănească cu resturi menajere (lături), iar hainele și încălțămintea folosită la intrarea în adăposturi să nu mai fie folosită în altă parte. Cele mai importante măsuri sunt cele de protecție, preventive și colaborarea sinceră cu medicul veterinar”, ne-a declarat dr. Kinces Sandor - directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentară Mureș.              

Am mai aflat că medicii veterinari au fost alertați de apariția unui cadavru de porc mistreț în zona Sighișoarei, iar când medicii s-au deplasat la fața locului au găsit un câine mort, și că în ce privește reducerea efectivelor de mistreți, în județul Mureș, sunt împușcați, săptămânal, 50 de mistreți.

Ing. Ioan Pop - administratorul Societății Comerciale Ceragrim Ungheni, o unitate care deține și un complex modern pentru creșterea și ameliorarea porcilor, contactat de noi, ne-a declarat următoarele: “În contextul în care nu se iau măsuri radicale pe o rază de 10 km în jurul fermelor pentru creșterea porcilor, la modul cum se răspândește virusul PSA, într-un an de zile nu mai există niciun județ din România fără să fie afectat. Am propus măsuri de eradicare a mistreților în cel mai scurt timp; interzicerea categorică a circulației cu porci între județe și între localități, cu animale provenite de la persoane fizice. Să fie opriți și interziși samsarii care vând purcei proveniți din Polonia și Ungaria. Creșterea porcilor pe lângă stânile cu oi să fie oprită, iar comerțul cu carne de porc provenită din județele afectate să fie controlat și interzis. Sunt cazuri când se aduce carne de porc la neamuri, din zonele cu PSA.”

De reținut că porcii bolnavi sau suspecți sunt uciși, statul român despăgubind proprietarul la prețul pieții, la kilogramele pe care le are în momentul intervenției.

Lasă un comentariu