Românii, alertați în caz de inundații masive, atacuri teroriste și alte situații care le pun viața în pericol!

Distribuie pe:

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, a fost lansat portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populației în situații de urgență, prin care românii vor putea fi alertați pe telefon în caz de inundații masive, atacuri teroriste sau alte situații care le-ar putea pune viața în pericol.

Deocamdată, sistemul este în faza de testare, după care va deveni operațional, urmând să fie utilizat doar în situații care ar putea pune viețile cetățenilor în pericol. Pentru aceasta, autoritățile dau asigurări că nu este nevoie ca oamenii să aibă telefoane de ultimă generație (smartphone). Telefoanele vechi pot primi și ele alerte, dar cu condiția să fie compatibile cu tehnologia Cell Broadcast.

Această tehnologie permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați în aria de acoperire a unei rețele de telefonie mobilă.

“Putem trimite deja mesaje, dar problema este câți au telefoanele configurate ca să le primească. Se vor mai face testări în țară, până pe 27 septembrie. Sfatul nostru către toți oamenii este să își configureze telefoanele. Poate să treacă și un an și să nu fie trimis niciun mesaj, dar într-o singură lună pot fi trimise mai multe mesaje.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare, operatorul ro-alert, de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), are la dispoziție o hartă digitală, pe care poate selecta zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Mesajul de avertizare este transmis prin legături private de interconectare a sistemului ro-alert cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat. Sunetul nu se va opri până când mesajul de îndrumare nu este citit.

Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Mesajele ro-alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României, acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă telefoanele sunt pe abonament sau pe cartelă prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor.

În viitor, telefoanele mobile vor fi vândute deja configurate”, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Lasă un comentariu