Diabeticii insulinodependenți vor primi, gratuit, dispozitive de măsurare continuă a glicemiei!

Distribuie pe:

La propunerea Ministerului Sanătății, în ședința din 13 septembrie 2018, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care asigură accesul bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.

Astfel, structura programului național de diabet va cuprinde două subprograme distincte, respectiv, de diabet zaharat tip 1 și de diabet zaharat tip 2, tipuri de diabet specifice și diabet gestațional.

“Actul normativ reglementeză și cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei și sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum și a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că, printre beneficiarii acestor dispozitive sunt și 3.600 de copii.

Controlul optim al nivelului glicemic la pacienții cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

Pacienții cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

În primul rând, măsura aprobată de Guvern va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, se estimează și o scădere a costurilor pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei.

O altă reglementare aprobată de Guvern se referă la introducerea unui nou dispozitiv medical în subprogramul de diagnostic și tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos. Este vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos.

Prin introducerea acestui dispozitiv, pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos au la dispoziție toate cele trei proceduri disponibile în practica medicală. În acest fel, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătate, vor putea fi rezolvate în țară”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu