SECVENȚE LUDUȘENE AUTUMNALE

Distribuie pe:

Sezonul căsătoriilor este în toi. Până la 14 noiembrie 2018, când începe Postul Nașterii Domnului, săptămânal, în zilele de sâmbătă și duminică, au fost și sunt programate câte două sau trei căsătorii civile, oficiate, de regulă, în sala căsătoriilor de la Primăria Luduș. La solicitarea mirilor, unele sunt oficiate în Parcul Central, din fața primăriei. De regulă căsătoriile civile sunt întărite prin căsătorii religioase oficiate în cele nouă biserici ale cultelor creștine din oraș. La Serviciul de Evidență a Persoanelor, au fost înregistrate, până acum, 86 de căsătorii. Din strigările (înștiințările) de la sfârșitul Sfintei Liturghii, ludușenii au aflat că în cele mai multe cazuri, mirele și mireasa aparțin aceleași etnii și confesiuni creștine, dar și că, la Luduș, continuă să se întemeieze familii mixte româno-maghiare. Doamnele de la Serviciul de Evidență a Persoanelor semnalează și un fenomen nou. Miri și mirese din alte localități, inclusiv din diaspora, aleg să își înregistreze căsătoria la Luduș. Le dorim tuturor “Casă de piatră” și, neaparat, mulți copii!

***

Cursuri de dansuri populare. Renumiții coregrafi ludușeni, Mariana Pop și Petru Pop, organizează la Casa Orășenească de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, cursuri de folclor coregrafic românesc, pentru anul școlar 2018-2019. La aceste cursuri se pot înscrie copiii cu vârste între 6 și 14 ani (de la clasa pregătitoare, până la elevii de clasa a VIII-a). Cererile de înscriere se primesc la Casa de Cultură, după programul afișat.

***

Ce mai face Cristi Nistor? După basul Pompeiu Hărășteanu, trecut în legendă, cel mai cunoscut, apreciat și iubit muzician ludușean contemporan este solistul de muzică ușoară Cristian Nistor. Pentru fanii și prietenii săi, ca și pentru cei care vor să-l cunoască, încerc o schiță biografică. Cristi Nistor a fost primul ludușean acceptat să concureze la Festivalul “Mamaia copiilor”. Este unicul ludușean concurent la emisiunea “Bravissimo” (TVR 1), reprezentant al României la Cerbul de Aur (Brașov), participant la concursul de creație “Eurovision”, realizator al emisiunii televizate “Liber pe contrasens” (TVR 2), participant la Concursul “Vocea României” (PROTV), autor al informațiilor de CV pentru emisiunea “X FACTOR” (Antena 1). Primul său single (înregistrat la Casa de discuri “Roton”) a fost numărul 1, timp de mai multe săptămâni. Timp de 10 ani a semnat suportul de muzică audio la Radio Transilvania (Cluj, Oradea, Turda, Luduș). După 17 ani de activitate muzicală în București, acum, în 2018, a revenit la Luduș. Priceput și harnic cum e, în zece zile și-a amenajat aici propriul studio, antifonat și dotat cu aparatură de ultimă generație. Pentru cine? Așa cum a mărturisit public în biroul domnului primar Ioan Cristian Moldovan, pentru ludușenii și mureșenii care ar dori să apeleze la un producător, orchestrator și inginer de studio. Ce servicii oferă? Editare audio, mixaj audio, înregistrare profesională a compozițiilor muzicale proprii, a producțiilor muzicale favorite, a concertelor și spectacolelor organizate de primărie sau alte instituții, imprimare (negative) voce sau instrumente, voice-over (reclame). Cu experiența sa trecută, este un bun profesor de muzică pentru voce și instrumente. Cum poate fi contactat? Pe adresa de e-mail: mrcristinistor@gmail.com; pe www.facebook/mr.CristiNistor sau la domiciliul său, de pe strada Rozelor nr. 25.

***

Festivalul internațional “Perlele Bazinului Carpatic”, ajuns la cea de-a 16-a ediție, a fost organizat și în acest an de Asociația Culturală “Hajdina”, din Luduș (președinte, Toth Sandor, de la Casa Orășenească de Cultură). Au participat ansambluri folclorice maghiare din Târgu-Mureș, Band, Fântânele, Valea Izvoarelor - județul Mureș, Siculeni-Harghita, Mediaș - Sibiu și din Ungaria. Festivalul s-a încheiat cu concursul de ceaune, seară de dans și balul în aer liber.

***

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, sute de elevi de la Școlile Gimnaziale Nr. 1 și “Ioan Vlăduțiu” și de la Liceul Tehnologic, însoțiți de cadre didactice și părinți, au participat la acțiunea locală de voluntariat “Ziua Națională de Curățenie 2018” (în cadrul proiectului “Let's Do It, Romania!”). Organizatorii locali, domnii primar Ioan Cristian Moldovan, jurist Sebastian Căpușan și Liviu Popa, director în administrația publică locală, au constatat cu satisfacție următoarele: tinerii și educatorii lor au participat într-un număr nesperat de mare; ludușenii sunt primii interesați ca orașul lor să fie curat, să aibă un aspect civilizat, ca nimeni să nu polueze spațiile verzi, cu gunoaie, locurile publice, malurile râului Mureș și ale Pârâului de Câmpie; activitatea echipelor de curățenie ale societății locale ADMINISTRATIV SERV LUDUȘ SRL și cea a Salubrității din București și-au făcut cu prisosință datoria; ghenele îngropate de gunoi menajer și platformele zonale de gunoi nemenajer sunt necesare și utile. O altă constatare este aceea că se impune trecerea urgentă la colectarea selectivă a resturilor menajere și nemenajere din gospodării, instituții și societăți comerciale din oraș și creșterea gradului de valorificare a lor.

Administrația publică a orașului mulțumește și pe această cale voluntarilor și cetățenilor implicați în acțiunea de curățenie și anunță că va sancționa drastic pe toți cei care nu respectă regulile de civilizație urbană, iar în particular pe cei care aruncă gunoaie nemenajere în afara zidurilor platformelor construite în anul 2017 (cum este, de exemplu, platforma de gunoi nemenajer de pe strada Crinului).

***

Domnul primar Ioan Cristian Moldovan îi invită pe ludușeni să participe la Festivalul “Toamna Ludușeană”, care va avea loc în zilele de 28, 29 și 30 septembrie 2018, în spațiul Pieței săptămânale.

 

Foto:

Voluntari ludușeni la “Ziua Națională de Curățenie”

Ansamblul folcloric “Ardealul”

Premierea elevilor, în prezența oaspeților din Ungaria și a domnului primar Ioan Cristian Moldovan, în cartierul Roșiori-Luduș

Lasă un comentariu