RIDURILE DE PE FRUNTE PREVĂD RISCUL DE BOLI CARDIOVASCULARE

Distribuie pe:

La congresul Societății Europene de Cardiologie, desfășurat recent în München, Germania, a fost prezentat un studiu, citat de descopera.ro, potrivit căruia persoanele cu riduri adânci pe frunte riscă boli cardiovasculare.

“Ridurile de la nivelul frunții nu constituie o metodă mai bună de evaluare a riscului de deces în urma bolilor cardiovasculare în comparație cu metodele existente, precum tensiunea arterială

și profilul lipidic, însă reprezintă un semnal de alarmă ușor de observat și cu un cost minim.

Studiul nu a identificat o cauză anume a acestei asocieri, însă, potrivit unei teorii avansate, aceasta ar avea legătură cu ateroscleroza sau rigidizarea arterelor ca urmare a depunerilor de placă pe pereții interni ai acestora.

Ateroscleroza este o cauză importantă a atacurilor de inimă și a altor evenimente cardiovasculare, iar modificările survenite la nivelul proteinei colagen și stresul oxidativ ar juca un rol esențial atât în apariția aterosclerozei, cât și a ridurilor.

De asemenea, vasele de sânge din zona frunții sunt atât de mici încât ar putea manifesta o sensibilitate mai mare la acumularea de placă, ceea ce înseamnă că ridurile ar putea reprezenta unul dintre primele semne ale îmbătrânirii acestora.

Studiul a analizat un grup alcătuit din 3.200 de adulți activi, sănătoși, cu vârste de 32, 42, 52 și 62 de ani la începutul cercetării. Participanții au fost examinați de medici care au acordat punctaje în funcție de numărul și de adâncimea ridurilor prezente pe frunțile acestora, un scor de zero echivalând cu lipsa ridurilor, iar un scor de trei presupunea numeroase riduri profunde.

Subiecții au fost monitorizați timp de două decenii, perioadă în care 233 au decedat din diverse cauze. Dintre aceștia, 15,2% au avut un scor de doi și trei, 6,6% au avut un scor de unu, iar 2,1% nu au avut riduri. Participanții cu scoruri de doi și trei au prezentat un risc cu aproape 10% mai mare de deces spre deosebire de persoanele cu scor zero.

Riscul de boli de inimă crește odată cu înaintarea în vârstă, însă stilul de viață și intervențiile medicale pot reduce gradul de pericol. Provocarea stă în identificarea pacienților cu risc ridicat îndeajuns de devreme pentru a face o diferență.

În alte cercetări, s-a identificat o asociere între apariția cheliei la bărbați, a pliurilor pe lobii urechilor sau a xantoamelor (depozite de colesterol sub piele) și un risc mai mare de boli de inimă, însă nu s-a observat o creștere a riscului de deces”, au explicat oamenii de știință. 

Lasă un comentariu