Autostrăzile trebuie să reprezinte prioritățile României!

Distribuie pe:

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, i-am adresat o interpelare primului ministru de la vremea respectivă, Mihai Tudose, arătând, punctual, gravele deficiențe și probleme în realizarea lucrărilor la Autostrada “Transilvania”, pe secțiunea Târgu-Mureș - Câmpia Turzii. Inadmisibil, nu am primit niciun răspuns până în prezent, fiind evidente disprețul cu care este tratat un demers parlamentar și obligația legală de a i se răspunde! Corelativ, este vădită și preocuparea cu care guvernanții abordează investițiile mari privind infrastructura rutieră din România, dar și incapacitatea managerială a acestora.

Semnalam atunci că trecuseră 27 de luni de când tronsonul de la Câmpia Turzii și până la Ogra era nelucrat, iar blocajul creat conducea la apariția unor decalaje între diversele tronsoane ale autostrăzii. Solicitam trimiterea Corpului de control pentru a veni și a verifica, în mod concret, de ce aceste lucrări trenează, de ce se reface autorizația de mediu și autorizațiile de construcție, iar din această pricină proiectul stagna nepermis. Demersul meu era determinat și de faptul că ministerul de resort, într-o indolență de neînțeles, nu indica vreun responsabil, dând impresia că blocajele sunt absolut firești, fiind normal ca aceste lucrări să fie blocate de atâta vreme.

Să nu uităm că, din 2004, de când a fost început proiectul acestei autostrăzi, s-au achitat sume însemnate pentru tot felul de studii de fezabilitate și autorizații, în timp concretizarea s-a blocat în circuitul birocratic și, probabil, de sifonare a resurselor alocate. Spre exemplu, prin comparație, la Autostrada Târgu-Mureș - Iași s-a revenit pentru a fi refăcute niște studii de fezabilitate realizate în urmă cu 10 ani și plătite cu sume importante de la bugetul de stat.

Revin și vă solicit să mă informați care este stadiul actual al execuției lucrărilor pe tronsoanele: Ogra - Iernut, Iernut - Chețani, Chețani - Câmpia Turzii, precum și termenele prevăzute contractual pentru finalizarea acestora.

De asemenea, vă solicit să mă informați care este stadiul actual al proiectului privind autostrada Târgu-Mureș - Iași, pentru care am înregistrat și un proiect legislativ la Parlamentul României. Totodată, reiterez o solicitare similară și în privința autostrăzii pe relația Brașov - Târgu-Mureș, adică o informare concretă în privința stadiului acestui proiect inclus în Masterplanul de trans-port al României.

(INTERPELARE adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Lucian Șova)

Lasă un comentariu