EVOLUȚIA COPIILOR ÎN PRIMUL AN DE VIAȚĂ

Distribuie pe:

Potrivit site-ului desprecopii.ro, oamenii de știință au descoperit că bebelușii înțeleg limba maternă chiar înainte de a se naște, sugerând că ascultarea vocii mamei în perioada de sarcină îi ajută să înțeleagă și chiar să preia din atitudinea acesteia.

Pentru a mai ușura din grijile pe care orice părinte responsabil și le face în legătură cu primele luni din viața copilului lor, tot specialiștii le dezvăluie acestora comportamentul normal și evoluția unui copil în primul an de viață, astfel:

La o lună - Rotește capul în lateral, poate strânge pumnii, are mișcări reflexe, poate vedea la o distanță de maxim 25 centimetri, preferă culorile în contrast și recunoaște mirosul mamei sale. Auzul îi este pe deplin dezvoltat și se smucește atunci când nu îi convine ceva.

La două luni - Începe să zâmbească, dar nu o face conștient, gângurește, este atras de sunete, pune mâinile în gură, se concentrează asupra anumitor părți ale fețelor din jur și încearcă să se împingă atunci când se află pe burtă.

La trei luni - Începe să ridice capul atunci când stă pe burtică și își susține corpul superior cu brațele, deschide și închide pumnii, poate să țină jucăriile în mână, urmărește obiectele în mișcare, recunoaște obiecte și fețe familiare de la distanță și zâmbește la sunetul vocilor cunoscute.

La patru luni - Le zâmbește conștient oamenilor, imită mișcările celor din jur, reacționează la gesturile de afecțiune, se agață de jucării atunci când sunt la vedere și se împinge în picioare atunci când găsește o suprafață tare.

La cinci luni - Nu te mai trezește atât de des noaptea, percepția culorilor s-a accentuat, ține lucrurile folosind toate degetele și are forța de a se rostogoli singur.

La șase luni - Îi place să se uite în oglindă, reacționează când își aude numele, începe să spună “mama”, “baba”, “dada”, duce jucăriile la gură, se susține fără sprijin, încep să îi apară dinții și începe să meargă de-a bușilea.

La șapte luni - Mută obiectele dintr-o mână în cealaltă, își dezvoltă vederea la distanță și distinge emoțiile din tonul vocii.

La opt luni - Poate dezvolta anxietate de separare, începe să se ridice ținându-se de lucruri, încearcă să se ridice, începe exprimarea furiei. De fapt, afișează mai multe emoții și începe să danseze atunci când aude muzică.

La nouă luni - Are jucării preferate, înțelege când îi spui “nu”, scoate sunete și zgomote diferite, imită sunete și gesturi și mută jucăriile fără probleme dintr-o mână în alta.

La zece luni - Se așază pe vine, înțelege ce îi spui să nu facă, solicită să fie ridicat prin ridicarea brațelor și poate bea din cănuță fără ajutor.

La unsprezece luni - Indică lucrurile atunci când sunt întrebați de acestea, stau în picioare fără sprijin pentru o perioadă scurtă de timp, încep “plimbările” ținându-se de mobilier, încep să își ia singuri hrana din farfurie și... aruncă jucăriile atunci când sunt supărați.

La douăsprezece luni - Poate începe să meargă, arată cu degetul, devine atent când vorbești cu el, utilizează gesturi simple, încearcă să imite cuvinte, începe să utilizeze corect obiectele, imită vorbitul la telefon și își arată preferința pentru jucării sau pentru persoane. 

Lasă un comentariu