Nemulțumiri și petiții privind predarea limbii române

Distribuie pe:

Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a depus la Ministerul Educației o petiție semnată de aproape 3.000 de învățători maghiari, în semn de protest față de modificările OG (adoptate cu 10 zile înainte de începerea anului școlar), prin care li se interzice pedagogilor din învățământul primar în limba minorităților să predea limba română la clasă, informează MTI. Atât educatorii, cât și părinții se plâng că profesorii de limba română - care, majoritatea, nu vorbesc limba maternă a elevului - nu au cunoștințele necesare privind modul în care se predă limba oficială de stat unui elev de școală primară, pentru care limba română nu este limba maternă.

Dascălii maghiari solicită abrogarea articolului controversat, menționând că învățătorii maghiari nu exclud nicio formă de protest permisă de lege, deci nici o eventuală grevă, dacă în decurs de cinci zile Guvernul nu dă curs solicitării lor. Pe de altă parte, Uniunea Părinților Maghiari a formulat și ea o petiție pe internet, adunând aproape 10.000 de semnături.

În punctul de vedere formulat pe această temă de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se arată că, momentan, din registrul specializărilor la nivel de licență lipsește materia “româna ca limbă străină”, iar absolvirea cursului de limbă și literatură română nu asigură o pregătire profesională și psihopedagogică necesară pentru ca profesorii de română să predea elevilor de școală primară, pentru care româna nu e limbă maternă.

Președintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că, în urma discuțiilor purtate cu factorii responsabili, a primit asigurări că articolul contestat va fi abrogat în cursul acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare.

Modificarea modului de predare a limbii române la școlile primare ale minorităților a creat nemulțumiri și în unitățile de învățământ germane și sârbe, iar la ceremoniile de deschidere a anului școlar, în numeroase școli dascălii au fost în grevă japoneză, mai notează sursa citată. 

Lasă un comentariu