Îndreptar de pediatrie practică, la îndemâna medicilor și studenților

Distribuie pe:

Cartea de specialitate “Pediatrie practică - Îndreptar” conține 510 pagini de patologie pediatrică, desfășurată în XV capitole: aparat respirator, cardio-vascular (inclusiv interpretarea EKG), aparatul digestiv, reno-urinar, boli carențiale și de metabolism, boli hematologice, adenopatii și adenomegalii (cu 15 tabele sinoptice reprezentative), boli neoplazice la copii, boli reumatismale și de colagen, diabetul zaharat, boli ale sistemului nervos, boli psihice mai frecvente la copilul mic, enzimopatii și boli lizozomale, imunodeficiențe și boli endocrine, respectiv, hipotiroidismul infantil (mixedem).

La aparatul digestiv figurează inclusiv rehidratările intravenoase în caz de Sindrom acut de deshidratare (SAD) și un subcapitol aparte este Gazometria sanguină - metodă relativ nouă, utilizată în caz de dezechilibre acido-bazice.

Cartea mai conține și 2 capitole referitoare la “Formule de calcul și parametri utilizați în pediatrie” plus “Constante biologice”, necesare în practica de fiecare zi pentru diagnostic.

În lucrarea de față am urmărit fiecare boală, pe cât posibil, începând cu definiția ei, etiologia, fiziopatologia, tabloul clinic și analizele de laborator concludente bolii respective, diagnosticul pozitiv și diferențial, evoluție, diagnostic și tratament.

Această carte este utilă pentru a se ajunge la un diagnostic corect în practica de fiecare zi a medicului pediatru sau de altă specialitate (medic de familie) și pentru o recapitulare a materiei în vederea unui eventual examen.

Am încercat să folosesc un vocabular medical accesibil, inclusiv pentru studenții străini din Târgu-Mureș, și nu numai.

Tirajul nu este prea mare, iar ediția următoare se va distribui în țară și mai puțin în Târgu-Mureș.

Cartea se găsește în prezent în 3 librării ale orașului: Hyperion - Piața Teatrului, Luceafărul - strada Înfrățirii nr. 10, cartierul Tudor, Ion Creangă - strada 22 Decembrie 1989 nr. 26, cartierul

7 Noiembrie.

Medic primar, dr. MONICA TURDEAN

 

Lucrarea “PEDIATRIE PRACTICĂ - ÎNDREPTAR”, scrisă de dna dr. Monica TURDEAN-STRATAN, vine să umple două goluri existente în literatura medicală românească. Primul constă în faptul că medicii de familie - cărora li se adresează cartea în mod special - au la îndemână un volum care cuprinde datele esențiale și indispensabile activității lor curente cu pacienții din rândul copiilor, cei care formează un procent ridicat din prestația medicală zilnică. Fără a se pierde în amănunte și subtilități de specialitate (să nu uităm că medicii de familie au o formație profesională legată în special de patologia adultului!), cartea pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru latura pediatrică a muncii medicale din teren. Al doilea gol umplut este valabil pentru toate categoriile de profesioniști care au contact cu acest domeniu (adică, atât medicii de familie, medicii din specialitatea pediatrie, precum și studenții în medicină care abordează această disciplină), și anume, să parcurgă metodic și logic toate etapele care duc la descifrarea diferitelor cazuri de patologie infantilă cu care se confruntă, fără a eluda etapele și fără a neglija partea clinică. Informațiile din volum pot ajuta la o decizie medicală - cel puțin provizorie, dar corectă - chiar și în absența (în general nedorită sau temporară) unei aparaturi medicale moderne sofisticate și costisitoare de care uneori se face abuz nejustificat. Prin urmare, volumul “PEDIATRIE PRACTICĂ - ÎNDREPTAR” reprezintă o sursă a informațiilor de bază din patologia copilului, o îmbinare a noțiunilor clasice cu mijloacele tehnice moderne și, totodată, un ghid de activitate practică în teren.

Dr. VLADIMIR MIHĂILESCU-MANTA, medic primar pediatru

Lasă un comentariu