Județul Mureș, “fruntaș pe ramură” la tăieri ilegale de arbori

Distribuie pe:

Autoritățile române au identificat, anul trecut, 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, ceea ce înseamnă 34 de cazuri, în medie, pe zi, potrivit unui raport realizat de organizația nonguvernamentală Greenpeace România. Numărul de cazuri de anul trecut este cu 32% mai mare decât în anul anterior, se arată în documentul remis Agerpres.Cele mai multe au fost identificate, ca și în 2016, în județele Mureș - 1.511 cazuri (12%), Brașov - 762 de cazuri (6%) și Olt - 730 de cazuri (6%).

Valoarea prejudiciului înregistrat se ridică la 41,5 milioane de lei la nivel național, în creștere cu 5,25% față de anul anterior. De asemenea, a crescut gravitatea faptelor, înregistrându-se 8.461 de infracțiuni, cu 62,02% mai multe față de anul anterior.

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cea mai importantă contribuție înregistrându-se în județul Dolj, unde 57,22% din totalul cazurilor investigate de autorități au fost semnalate de către cetățeni, acesta fiind urmat de județele Gorj, cu 49,40%, și Vâlcea, cu 47,15%.

“Aplaudăm contribuția societății civile în identificarea cazurilor de tăieri ilegale, dar aceasta ar trebui să fie, în primul rând, o prioritate a autorităților. Deoarece, acestea sunt ineficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale, vom lansa, în curând, aplicația Forest Guardians, un instrument care permite cetățenilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor, precum și în verificarea legalității transporturilor de lemn”, a afirmat Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate a Greenpeace România, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu