Pesta porcină africană ar putea ajunge la Cioloș et comp…

Distribuie pe:

Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) s-a adresat, în această săptămână, Parchetului se pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, solicitând extinderea cercetărilor efectuate, în prezent, in rem, în cazul epidemiei de pestă porcină africană. Concret, se solicită anchetarea în cauză a foștilor prim-miniștri și miniștri ai Agriculturii, în contextul în care autoritățile statului aveau obligația de a efectua demersuri profilactice încă din 2014, an în care a crescut riscul răspândirii pestei porcine în România.

„În 2014, Comisia Europeană a adoptat Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE. Așadar, autoritățile române știau de pericolul pestei porcine africane de către Uniunea Europeană. În plus, în anul 2016 a fost sesizată atât Președinția, cât și Ministerul Agriculturii despre pericolul reprezentat de porcii mistreți din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană.  Cu toate acestea, HG 830/2016 privind Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane a fost aprobată doar la sfârșitul lunii noiembrie 2016, la un an de la sosirea lui Dacian Cioloș în funcția de premier", se arată în solicitarea adresată Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În document se mai menționează că, potrivit unui raport de audit al Comisiei Europene de la începutul anului 2017, „România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale, și le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanțială a rezultatelor".

În prezent, Parchetul sesizat efectuează cercetări sub aspectul posibilei săvârșiri a infracțiunilor de răspândire a bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu, iar FACIAS - care are misiunea de a acționa în vederea semnalării, sancționării și prevenirii abuzurilor de orice natură ale statului - solicită ca, în baza sesizării depuse, cercetările să continue cu luarea în considerare a celor sesizate și să se dispună reunirea cauzelor, potrivit prevederilor Codului de procedură penală.

Lasă un comentariu