12 reguli pentru o alimentație sănătoasă, propuse de prof. dr. Pavel Chirilă

Distribuie pe:

Prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar de boli interne, director în științe medicale, membru al Institutului Boiron - Lyon, ne propune o dietă bazată pe acumularea și selectarea informațiilor provenite din studii consacrate, care, în timp, și-au dovedit eficacitatea.

Dieta propusă de prof. dr. Chirilă este una echilibrată din punct de vedere nutrițional, include alimente bio sau tradiționale și, pe lângă eliminarea treptată a kilogramelor suplimentare, contribuie și la eliminarea toxinelor. Această dietă este prezentată în volumul „Nu hrăni cancerul!", autori Pavel Chirilă, Mădălina Popecu, Cristela Georgescu, Editura Christiana, București, 2012.

Regula 1: Exclude complet alimentele rafinate: zahărul, făina albă, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat și toate alimentele care le conțin.

Regula 2: Exclude alimentele cu aditivi (E-uri).

Regula 3: Consumă următoarele alimente permise: cereale integrale, fructe, legume, zarzavaturi, lactate - preferabil cele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci), ouă (3 pe săptămână), ciuperci, miere, pește (2-3 mese pe săptămână), carne (1-2 mese pe săptămână).

Regula 4: Alimentele pe care le consumi trebuie să fie de cea mai bună calitate: bio sau tradiționale.

Regula 5: Ideal, ar trebui să iei 2 mese pe zi: între orele 10:00 și 11:00 și 18:00 și 19:00, pentru a nu suprapune fazele de ingestie, absorbție, metabolizare și eliminare.

Regula 6: Dimineața pe stomacul gol, bea 300-400 ml apă plată.

Regula 7: Între mese, consumă sucuri proaspete sau ceaiuri de fructe.

Regula 8: Cerealele, leguminaceele (soia, fasole, mazăre, linte, bob), carnea și peștele se prepară cu tratamente termice ușoare: cuptor, aburi, fierbere. Celelalte alimente se consumă crude, cu excepția persoanelor care au afecțiuni gastrointestinale.

Regula 9: În alimentație trebuie să predomine cerealele și fructele.

Regula 10: Cantitatea porțiilor se calculează în funcție de obiceiul alimentar anterior pe l-ai avut: pentru a pune organismul „în dificultate" și pentru a-l determina să consume din rezervele proprii, trebuie să te raportezi la propriile obiceiuri alimentare: să reduci cu 25% - 50% rația alimentară față de obiceiul de până acum.

Regula 11: Foarte important: trebuie să mesteci îndelung fiecare bol alimentar (de 10-15 ori), înainte de a-l înghiți.

Regula 12: Mergi pe jos (la pas), 30+60 de minute zilnic. (sursa -activenews.ro)

Lasă un comentariu