Și frunzele își plâng necazul…

Distribuie pe:

Este adevărat că plantele nu au creier, dar posedă un mecanism specific, un fel de sistem nervos, prin intermediul căruia frunzele „vorbesc" între ele. Cercetătorii au descoperit că atunci când o frunză este rănită (ruptă, împunsă de insecte, tăiată etc.), ea avertizează alte frunze prin utilizarea acelorași semnale ca și animalele. Noua descoperire începe să lămurească un vechi mister despre modul în care diferite părți ale unei plante comunică una cu cealaltă.

Recent, oamenii de știință au descoperit modul în care plantele reacționează la situațiile de pericol. Ei au dezvoltat un senzor molecular care, prin emiterea unor semnale luminoase, poate detecta creșteri ale concentrației de calciu. Senzorul a fost „cultivat" într-o plantă de muștar numită Arabidopsis. Apoi, cercetătorii au tăiat una din frunze pentru a vedea dacă pot identifica vreo activitate a calciului.

Au observat imediat o luminiță care a devenit mai strălucitoare, apoi mai estompată, chiar lângă „rană"; luminița și-a continuat traseul apărând și dispărând, până când valul de calciu a atins celelalte frunze, în partea superioară a plantei, se arată în ediția din 13 septembrie a revistei

Science. Studii suplimentare au identificat glutamatul ca declanșator al valului de calciu.

Deși biologii știau deja că schimbările survenite la o parte a unei plante sunt percepute de celelalte părți ale plantei respective, ei nu-și puteau explica modul în care erau transmise aceste informații. Acum că au văzut valul de calciu și au stabilit rolul glutamatului în întregul proces, oamenii de știință pot monitoriza mai bine și, poate, chiar vor reuși să deslușească limbajul secret al frunzelor.

În orice caz - ne asigură cercetătorii - semnalul care declanșează modificările ionilor de calciu este unul rapid și eficient: în doar câteva minute, o frunză sănătoasă, aflată chiar la mare distanță de cea rănită, este informată despre soarta tristă a suratei sale și avertizată asupra pericolului care o paște. (scienceorg.com)

 

Lasă un comentariu