MUSTUL ȘI BENEFICIILE LUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Distribuie pe:

Pentru că e vremea mustului, nutriționiștii, citați de descopera.ro, ne dezvăluie care sunt beneficiile pentru sănătate a acestei băuturi dulci, aromate, plină de vitamine și de minerale, cu condiția să fie consumată cu moderație, deoarece conține foarte multe calorii.

Strugurii sunt foarte bogați în fibre, în antioxidanți, polifenoli, în vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, B6, B1, B2, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc și cupru. Prin stoarcere, odată cu eliminarea sâmburilor și cojilor, o parte din acești nutrienți se pierd, dar nu toți!

Mustul rezultat rămâne plin de vitamine și minerale, stimulează activitatea limfatică, elimină radicalii liberi, susține curățarea organismului de toxine, inclusiv de metale grele și minerale, întărește sistemul cardiovascular și furnizează cantități însemnate de calciu, curățând concomitent ficatul și rinichii, hrănind sistemul nervos și endocrin, are efect laxativ, accelerează tranzitul și combate constipația.

Păstrează tinerețea celulelor - Polifenolii și antioxidanții blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Acești radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii țesuturilor, mai ales la nivelul pielii.

Protejează neuronii - Studiile arată că mustul menține în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările arată că o dietă, din care nu lipsește mustul, blochează, parțial, evoluția maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must și memorie, capacitatea motrică și facultățile cognitive.

Accelerează tranzitul intestinal - Acidul tartric provenind din struguri are capacitatea de a regla digestia. Prin urmare, câteva pahare de must pot să combată, în mod eficace, constipația cronică.

Are de grijă de inimă - Scade hipertensiunea arterială și diminuează riscul accidentelor vasculare. Prin îmbunătățirea circulației sanguine, a elasticității arteriale și a funcției vasculare, consumul de must evită oboseala cardiacă și te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale. Polifenolii limitează agregarea plachetelor sanguine (trombocitele, care intră în procesul coagulării sângelui) și oxidarea colesterolului rău, una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereții arterelor.

Ocrotește ochii - Consumul de must previne apariția leziunilor retiniene și a degenerescenței maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).

Reduce inflamarea prostatei - Tot datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante, limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.

Blochează luarea în greutate - Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariția diabetului de tip 2 și a obezității. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar și reduc leziunile inflamatorii care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.

Dezavantaje - Prin stoarcerea oricărui fruct, se elimină fibrele și o mulțime de alți nutrienți valoroși, rămânând preponderent apă și zahăr. De aceea, mulți nutriționiști nu recomandă, în general, sucurile de fructe. La fel se întâmplă și în cazul strugurilor.

Mustul rezultat este dulce, prin urmare bogat în zahăr și în calorii. Prin stoarcere, strugurii acumulează peste 200 g de zaharuri pe litru. Un pahar de 250 ml de must conține în jur de 200 de calorii, diferind puțin în funcție de soiul de struguri folosiți. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza.

În același timp, mustul are un indice glicemic foarte ridicat, nefiind recomandat celor cu diabet sau celor care sunt la cură de slăbire. Un alt dezavantaj este acela că strugurii nu sunt spălați înainte, putând ajunge în must diverse pesticide, azotați și bacterii care dau disconfort abdominal sau reflux gastroesofagian.

 

Lasă un comentariu