În România, NICI MĂCAR UNII PATRONI NU ÎȘI POT ACOPERI CHELTUIELILE CURENTE!

Distribuie pe:

Pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS), a fost publicată analiza „Condițiile de viață ale populației din România", din care aflăm că mai mulți întreprinzători și patroni afirmă că nu își permit acoperirea cheltuielilor curente, că sunt restanțieri la întreținerea casei și chiar că... nu își pot asigura o masă consistentă.

„Majoritatea patronilor și lucrătorilor pe cont propriu duc un trai îndestulător, dar există o minoritate puternic afectată de neajunsurile sărăciei.

În cadrul sondajului, 16,9 dintre întreprinzătorii care locuiesc în mediul urban și 24,4% din cei care locuiesc în mediul rural au declarat că suferă de foame, nepermițându-și consumul a cel puțin un fel de mâncare cu carne sau pește, o dată la două zile. Desigur, ceilalți 78,7% nu au probleme cu procurarea unei hrane consistente.

Referitor la cheltuielile casei, 32,4% din întreprinzători au declarat că nu le pot acoperi la timp (27,2% în mediul urban și 36% în mediul rural), 34% fiind restanțieri la întreținere, 47,7% nu își pot plăti la timp factura la energie și 39,8% rămân în urmă cu plata abonamentului la telefon.

Referitor la condițiile în care locuiesc, lucrătorii pe cont propriu, inclusiv patronii, 12% au răspuns că nu pot menține o temperatură adecvată în locuință (8,2% în mediul urban și 14,6% din cei care locuiesc în mediul rural). 20,4% din locuințele patronilor nu sunt dotate cu baie sau duș, iar 22,3% sunt fără grup sanitar. În mediul rural, 30,9% din locuințele întreprinzătorilor sunt fără baie sau duș, iar 32,8% sunt fără grup sanitar.

În ceea ce privește dotarea locuinței cu bunuri de folosință îndelungată, 6% din întreprinzători au declarat că nu își permit achiziția unei mașini de spălat rufe, 10% nu își permit achiziția unui calculator, iar 19,8% nu pot achiziționa un autoturism.

În plus, 59,6% din întreprinzătorii chestionați (52,2% în mediul urban și 64,8% în mediul rural) au declarat că nu își permit plata unei vacanțe de o săptămână", se arată în analiza INS.

Lasă un comentariu