SPAȚIILE VERZI DIN APROPIEREA LOCUINȚEI ÎN COPILĂRIE NE SCUTESC DE ASTM

Distribuie pe:

Oamenii de știință norvegieni de la Spitalul Universitar Haukeland, citați de descopera.ro, susțin că dacă au spații verzi în apropierea caselor în care trăiesc, copiii au mai puține probleme respiratorii, cum ar fi astmul.

„În studiul nostru, am analizat datele de la 5.414 participanți cu vârstele cuprinse între 18 și 52 de ani, date cu privire la spațiile verzi provenind din centrele RHINESSA (studiu de amploare la nivel internațional, care a investigat afecțiunile la plămâni la copii și adulți, în șapte state europene. Acesta deține informații de la mai multe centre de cercetare cu privire la spațiile verzi din zonele rezidențiale și la expunerea la poluarea aerului, începând cu nașterea), din Tartu (Estonia), Reykjavik (Islanda), Uppsala, Gothenbur, Umea (Suedia) și Bergen (Norvegia).

Datele despre calitatea aerului au fost luate de la 4.414 persoane de la centrele din Uppsala, Gothenburg, Umea și Bergen.

În rezultatele preliminare, am descoperit că accesul la spațiul verde în timpul copilăriei a fost asociat cu mai puține simptome respiratorii la maturitate, în timp ce expunerea la poluare în copilărie a fost asociată cu mai multe simptome respiratorii la maturitate și cu instalarea afecțiunilor, precum astmul.

Puse în contextul rezultatelor anterioare, concluziile noastre vor avea o valoare semnificativă pentru administratorii orașelor. Având în vedere creșterea densității populației în anii viitori, va fi vital să fie inclusă o descreștere a expunerii la poluarea aerului și o creștere a accesului la spațiile verzi, în special a copiilor", atrag atenția cercetătorii norvegieni.

Lasă un comentariu