Atenție, români! Dușmanii Centenarului Marii Uniri nu dorm! TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR"! (LXVII) Președintele ungar Laszlo Solyom (2005-2010) (I)

Distribuie pe:

„Am venit să sărbătoresc ziua de 15 martie cu maghiarii din Transilvania, să mă solidarizez cu ei. Am venit la monumentul lui Petöfi Șandor (un dușman de moarte al românilor - n.a.) pentru că este un simbol al Revoluției de la 1848-1849 (...) Autonomia culturală a minorităților reprezintă un minim, și întregul drepturilor minoritare cuprinde și posibilitatea autonomiei teritoriale" (președintele L. Sólyom, Declarație făcută la vizita sa din 2007).

Acest președinte ungar, al treilea, a fost un naționalist exacerbat care, după un stadiu de 3 ani petrecut în orașul german Jena, a fost „recompensat" de Germania cu Marea Cruce a Ordinului de Merit și, încălcând grosier uzanțele diplomatice prin efectuarea a 3 vizite neoficiale și ostentative în România, a dus extremismul antiromânesc de stat pe culmi din cele mai înalte! Mai exact, contrar angajamentelor asumate de țara sa prin aderarea la N.A.T.O. (1999) și U.E. (2004), el a continuat politica predecesorilor săi, de sfidare în raporturile externe, generale și bilaterale, recurgând la obsesia revizionistă față de țările cu minorități maghiare și, în special, de România! Iată, de pildă, cum s-a comportat în vizitele sale private, din anii 2007, 2008 și 2009, când a „mărșăluit" prin Transilvania ca și cum Statul Român nu ar fi existat!

În prima vizită, președintele ungar Sólyom și-a fixat un program „cu dedicație", sub pretextul că a venit, timp de 4 zile, să sărbătorească Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a vizitat castelul Banffy din localitatea clujeană Bonțida. Foarte important este aspectul că această clădire, revendicată de maghiari, a primit de la Ministerul Culturii de la București, circa 300.000 de euro pentru renovări! Aici, el s-a întâlnit cu nimeni altcineva decât cu Hegedus Csilla, un loial „om de legătură" prin care Ungaria livra bani ca Fundația acestei controversate, să se ocupe cu conservarea patrimoniului maghiarilor, „răsplătită" fiind de guvernul Ponta cu fotoliul de viceprim-ministru și ministru al Culturii (ea este cea care nu a fost de acord cu amplasarea bustului eroului Avram Iancu în Sibiu etc). Apoi, în periplul său, președintele ungar a fost întâmpinat, ca și cum aceasta ar fi fost normal să se întâmple într-o țară străină, cu steagul istoric al Ungariei: atât la Albești (în Mureș), cât și la Institutul de Teologie Catolică din Alba Iulia! Iar ca batjocura față de noi să fie deplină, lăsând la o parte anomalia ca agenții români de securitate să îl protejeze pe un demnitar într-o vizită privată, președintele Sólyom a avut o atitudine rece față de Presa românească și, incredibil!, a făcut o scurtă Declarație... netradusă!

(va urma)

 

Lasă un comentariu