ARTIȘTI MUREȘENI ȘI CLUJENI, MESAGERI AI ROMÂNILOR, PE ȚĂRMURI ELENE!

Distribuie pe:

Pe meleaguri elene, în patria celor mai mari filosofi antici, artiști mureșeni și clujeni, ansambluri folclorice, grupuri vocale, cu mândrie, au dezvăluit grecilor parte din obiceiurile, tradițiile și arta plastică transilvăneană.

Acolo, pe minunatul țărm al Mării Egee, în renumita stațiune Leptokaria, reuniți de aceleași pasiuni, în perioada 8-12 septembrie 2018, 100 de artiști mureșeni și clujeni, alături de gazde, și-au transformat vizita într-o adevărată sărbătoare și au petrecut clipe de neuitat. Au dus faima României în minunata stațiune: Ansamblul folcloric ,,Miorița", coordonat de coreografa doamna Albert Eva; Formația de jocuri populare ,,Mugurașii", coordonat de doamna Elena Gliga, profesor la Gimnaziul ,,Al. Ioan Cuza" din municipiul Târgu-Mureș; Grupul Vocal ,,Băcițele", din satul Dumbrava, comuna Vătava, coordonat de doamna Emilia Dohotaru; Ansamblul folcloric ,,Someșul" din localitatea Apahida, din județul Cluj, coordonat de domnul profesor Ioan Moldovan, împreună cu artiștii plastici și iconari ai Asociației Artiștilor Plastici Mureș, coordonați de domnul Ilarie Gh. Opriș, președinte onorific al Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

Muzeul Muntelui Olimp din Leptokaria a găzduit: „Icoana din Cruce", un proiect splendid al artistei Klara Pădurean, cu care se mândresc mureșenii; „Portrete Reghinene" - portrete ale personalităților Marii Uniri din 1918, realizate de artista Maria Mera și picturi cu peisaje mureșene, realizate de artiștii: Rita Oroian și Ioan Oroian. Cu această ocazie, într-un cadru nemaipomenit de prietenos, domnul Ilarie Gh. Opriș, în calitate de publicist și coordonator al evenimentului, doamna Klara Pădurean și doamna Maria Mera, artiste mureșene, au mulțumit gazdelor pentru deosebita ospitalitate, și au prezentat lucrările aflate pe simeze, gazdelor și admiratorilor.

Gazde ale evenimentului, domnul Arzanas Giorgios, în calitate de muzeograf și director al muzeului, și doamna Landa-Anna Lukasevic, muzeograf, au apreciat complexitatea compozițiilor, rafinamentele de culoare, dar și ingeniozitatea tematicilor abordate de artiștii români. Domnul inginer Hristo Hristov, târgumureșean de zeci de ani, în calitate de translator, folosind cu talent limbajul comun grec și român, a reușit să apropie gazdele de oaspeți, prin atitudinea degajată a dânsului. Evenimentul a continuat pe terasa muzeului, unde cele trei formații folclorice au impresionat gazdele și admiratorii printr-un spectaculos program artistic de dansuri populare românești.

Artiștii noștri au impresionat, în centrul stațiunii Leptokaria, turiștii veniți din întreaga Europă și localnicii, cu un senzațional program folcloric românesc. Spectacolul oferit de români a fost aplaudat îndelung și a continuat cu o horă, care a cuprins întreaga stațiune. Doamana Luiza Dimitriou, gazdă a programului desfășurat în sânul stațiunii, a prezentat formațiile românești și a apreciat frumusețea și bogăția tradițiilor noastre. Spectacolul a fost încântător și a trezit sentimente minunate întregului public admirator.

Ai noștri artiști mureșeni au dus peste hotare o parte din tradițiile, din obiceiurile și din arta românească, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, reprezentat de domnul Alexandru Cîmpean. Suntem mândri de realizarea dânșilor și le dorim ca și în viitor să continue ceea ce au început. Cinste lor!!! Cinste românilor!!!

Lasă un comentariu