Educație financiară gratuită pentru români la „Școala de bani", lansată de BCR!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu al Băncii Comerciale Române (BCR), citat de business24.ro, aflăm că tinerii obișnuiesc să își investească primele economii preponderent în telefoane mobile și accesorii, iar persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 79 de ani aleg să achiziționeze, în special, produse vestimentare.

„Copiii din ziua de azi încep să economisească mai devreme, chiar de la vârsta de patru ani, pe când părinții și bunicii lor făceau acest lucru după 18 ani. Cei mai mulți copii strâng, în medie, între 350 și 800 de lei pe an, cu care își cumpără biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cel mai mult în educație sunt adolescenții cu vârste între 16 și 20 de ani.

Studiul nostru arată cât de necesară este educația financiară. Nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate, pensii (bani pentru bătrânețe), însă merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 și 20 de ani alocă educației sumele cele mai mari.

Am sesizat și o diferență în ceea ce privește vârsta la care românii încep să pună bani deoparte: copiii și tinerii de azi o fac de la vârsta grădiniței, în timp ce copiii de dinainte de '89 s-au apucat de economisit abia în timpul liceului sau al facultății.

Credem că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește educația financiară a românilor, care trebuie să treacă dincolo de economisire, până la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viață realiste și asumarea unui comportament financiar calculat și corect, prin independența financiară construindu-se o viață mai bună. Iar independența financiară se învață la „Școala de bani".

Primii bani strânși de copiii între 11 și 15 ani se duc pe biciclete și patine cu rotile, apoi pe jucării, telefoane și accesorii, în ordinea preferințelor. Adolescenții - cu vârste între 16 și 20 de ani - au cheltuit primele economii preponderent pe telefoane și accesorii, apoi pe cadouri și studii. Tot telefoanele și accesoriile au fost prioritare pentru tinerii între 21 și 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile și vacanțe (intrate pentru prima dată în acest top).

Românii între 26 și 79 de ani au declarat că și-au cheltuit primii bani economisiți pe haine și încălțăminte. Mobilele și electrocasnicele intră în preferințele de achiziție pentru primii bani economisiți abia de la 26 de ani și urcă și mai mult în topul preferințelor odată cu vârsta.

Deși preferințele diferă de la o generație la alta, un top al investițiilor din primele economii ale românilor de orice vârstă ar arăta astfel: haine și încălțăminte, biciclete și patine cu rotile, cadouri pentru alții, călătorii, investiții în studii, telefoane și accesorii, mobilă și electrocasnice, laptop (calculator), jucării, mașină sau doar școală de șoferi", dezvăluie studiul BCR, care a lansat, pentru perioada august - octombrie 2018, cea mai amplă campanie de educație financiară din România. Timp de 10 săptămâni, 1.000 de angajați oferă, în 100 de sucursale bancare, cursuri gratuite la „Școala de bani", unde românii care vor să obțină mai mult de la banii lor sunt așteptați, până pe 18 octombrie 2018. Amănunte pot fi găsite pe site-ul https://www.scoaladebani.ro.

Lasă un comentariu