SĂPTĂMÂNA DIALOGULUI EUROPEAN PENTRU FERMIERII ROMÂNI - FERMIERII ROMÂNI AU DIALOGAT CU PHIL HOGAN, COMISARUL EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ

Distribuie pe:

În perioada 12-14 septembrie 2018, Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, dând curs invitației adresate de ministrul Petre Daea, a efectuat o vizită de lucru în România. Agenda vizitei a început cu o întâlnire la sediul Guvernului cu prim-ministrul României, unul din subiectele dezbătute fiind evoluția pestei porcine africane. În acest context, comisarul a afirmat că sistemul de detecție în România funcționează bine și a anunțat măsuri financiare pentru a ajuta fermierii români.

Vizita comisarului european, Phil Hogan, a continuat cu o întâlnire bilaterală cu ministrul Petre Daea, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar ulterior oficialii au realizat mai multe deplasări în teren.

Subiectele abordate în cadrul întâlnirii bilaterale au vizat Politica Agricolă Comună post 2020, preluarea Președinției Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019 de către țara noastră, precum și evoluția pestei porcine africane în România.

În prezența comisarului european, Phil Hogan, și a ministrului Petre Daea au fost semnate acordurile operaționale între Fondul European de Investiții și cele patru bănci selectate, pentru a accesa cele 155 milioane de euro care vor fi puse la dispoziția fermierilor pentru investiții.

Acest instrument financiar, alături de subvenții, are rolul de a facilita activitatea economică a agricultorilor. Astfel, vor putea fi acordate credite mai ieftine fermierilor și micilor întreprinzători prin PNDR, în condiții mai avantajoase în relația cu instituțiile financiare.

În a doua jumătate a zilei, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil HOGAN, împreună cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, au avut o întâlnire cu fermierii români, în județul Ialomița, la Conacul Mănăsia. La evenimentul desfășurat în data de 13 septembrie 2018, au participat Alexandru POTOR - secretar de stat, Adrian CHESNOIU, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Florin BARBU, director general al Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, secretarul general adjunct al MADR, George SAVA, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

Fermierii au adus în atenția oficialilor problemele întâmpinate în implementarea proiectelor cu finanțare europeană în acest exercițiu financiar, legătura dintre tehnologiile utilizate în agricultură și impactul asupra mediului, sprijinul acordat tinerilor fermieri și a fermelor mici și mijlocii în următorul exercițiu financiar european. De asemenea, sprijinirea modernizării și dezvoltării infrastructurii de irigații în următorul exercițiu financiar sau posibilitatea plafonării subvențiilor către agricultori, accesul la creditare pentru dezvoltarea de investiții prin fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală au fost alte câteva din temele de dialog ridicate de fermieri oficialilor români și europeni.

În cadrul discursului avut la întâlnirea cu fermierii, ministrul Petre DAEA a reamintit poziția României cu privire la câteva dintre subiectele importante care afectează țara noastră în cadrul PAC: convergența plăților - un proiect extrem de ambițios lansat de comisarul Hogan, ce vizează eliminarea decalajelor între Statele Membre privind cuantumul la hectar.

De asemenea, un alt subiect intens dezbătut în cadrul PAC este plafonarea, în acest sens ministrul a declarat: “Noi nu suntem pentru plafonare ci, dimpotrivă, aceasta să fie la libera alegere a fiecărui stat, în așa fel încât

să-și impună interesele statale în traiectoria aceasta de interes general la nivelul Comisiei Europene”. În acest context, ministrul și-a declarat convingerea că și eliminarea plafonării va avea șanse de a fi agreată.

La rândul său, comisarul Hogan a dat asigurări că autoritățile europene caută soluții pentru a fi aproape de fermierii români în aceste momente dificile în care se află, din cauza pestei porcine africane. Se vor intensifica eforturile la nivel european pentru a finanța cercetarea în așa fel încât să fie descoperit un antidot sau vaccin împotriva Pestei Porcine Africane, întrucât securitatea alimentară reprezintă un element extrem de important la nivel european. De asemenea, Phil Hogan a afirmat că așteaptă cu nerăbdare primele șase luni din anul 2019, când România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru a lucra îndeaproape cu autoritățile române.

În continuarea vizitei în teren, oficialii s-au deplasat la fabrica de lactate Agroserv Măriuța, în comuna Drăgoești, județul Ialomița, proiect realizat cu fonduri europene, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, unde au vizitat obiectivele de investiții - colectarea și procesarea de produse lactate, realizată prin Măsura 4.2 “Sprijin pentru investiții în prelucrarea/comercializarea și/sau dezvoltarea de produse agricole, în valoare totală de peste 6 milioane de euro. Beneficiarul a accesat și vechiul PNDR, pentru construirea unui grajd cu peste 200 vaci de lapte, maternitate și grajd de tineret, sală de muls, echipamente de grajd, utilaje, valoarea totală a acestui proiect fiind de peste 2 milioane de euro.

Vizita comisarului Phil Hogan a continuat și în 14 septembrie 2018, la Cluj, unde a fost organizat un dialog cu cetățenii pe tema “Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică”, la care a participat Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, și ministrul Petre DAEA.

Oficialii au purtat un dialog cu publicul interesat la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeș-Bolyai, axat, în principal pe bugetul Uniunii Europene.

Tot aici, în cadrul festivalului “Zilele Recoltei”, au avut loc degustări de produse tradiționale românești, precum brânză de burduf cu busuioc, cu ceapă și mărar, pâine cu zacuscă, vișinată, sirop de zmeură, must din struguri roșii, dar și tradiționala pâine cu sare.

La finalul vizitei în România, comisarul european a făcut câteva aprecieri cu privire la agricultura din țara noastră:

“România are cel mai mare număr de fermieri din întreaga Uniune Europeană. Avem multe ferme mici aici, care au nevoie de atenția noastră. Dar, deși sunt 3 milioane de fermieri în România, mai puțin de un milion cer subvenții de la Comisie. Ceilalți consideră că sunt așa de mici, că nu pot să ceară împrumuturi. Trebuie să lucrăm în această direcție pentru a ne asigura că tot mai multe dintre fermele mici să fie implicate, nu doar în producerea de hrană pentru ele, ci în producerea de hrană pentru români și să ajute la menținerea vitalității și a condițiilor de trai cât mai bune din zonele rurale.”

“Am remarcat o agricultură care vrea să promoveze produse de calitate, un interes față de menționarea zonei geografice la multe produse. Văd o abordare foarte constructivă a organizațiilor de fermieri și a ministerului de resort pentru a obține rezultate bune în ce privește negocierea bugetului și în reforma pentru viitor. În principiu, autoritățile române sunt de acord cu direcția propusă de politica agricolă comună și mă bucur.” Referitor la exercitarea mandatului președinției Consiliului U.E., mesajul comisarului a fost: “Sper ca România, în timpul președinției sale, să arate că este o țară extrem de europeană și că poate avea realizări în legătură cu agenda nevoilor pentru viitorul Europei.”

“Ați fost foarte puternici suporteri ai politicilor tradiționale de coeziune și Politica Agricolă Comună. Acest suport nu este uitat și cu siguranță se va ține cont, în special, când discutăm bugetul pentru următoarea perioadă de timp. Ținem cont că actuala politică de dezvoltare rurală a avut succes mare. La 40% aveți cea mai mare rată de absorbție a oricărui program de dezvoltare rurală din cadrul UE “, a mai adăugat Phil Hogan.

În perioada 12-16 septembrie 2018 a avut loc vizita delegației membrilor Secretariatului General al Consiliului UE (SGC) în perspectiva pregătirii Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, privind dosarele pentru agricultură și pescuit. Cu această ocazie, în 13-14 septembrie 2018, au fost organizate seminarii care au cuprins discuții și prezentări din partea reprezentanților SGC.

Vizita de la MADR a debutat cu întâlnirea între ministrul Petre DAEA și șeful delegației, Angel BOIXAREU, director general al Secretariatului General al Consiliului, în data de 12 septembrie 2018, la sediul MADR. În cadrul întâlnirii, ministrul Petre Daea și-a exprimat bucuria de a-l revedea pe directorul general Boixareu, declarând că este necesar ca România să acorde o atenție deosebită pregătirilor dedicate preluării Președinției pentru a îndeplini cu succes rolul onorant și de mare responsabilitate la nivelul Consiliului UE.

De asemenea, ministrul a afirmat că echipele de lucru au parcurs etapele de pregătire în programul stabilit, dosarele fiind pregătite, fapt ce demonstrează preocuparea noastră zilnică pentru această sarcină. Pe agenda discuției s-a aflat, de asemenea, subiectul pestei porcine africane, o problemă dificilă cu care țara noastră se confruntă în această perioadă. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că a avut discuții pe această temă, la Bruxelles, cu comisarul european, Vytenis Andriukaitis, și cu omologul său bulgar, Rumen Porozdanov, ministrul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Republica Bulgară, în cadrul vizitei sale desfășurate în România.

La rândul său, directorul general Boixareu a mulțumit ministrului Daea pentru ospitalitate și primirea călduroasă și a transmis deschiderea și disponibilitatea atât în perioada pregătirilor premergătoare deținerii Președinției, cât și în timpul exercitării acestei misiuni de către România. De asemenea, Boixareu și-a manifestat încrederea în capacitatea și reușita României, susținând că va analiza situația diverselor dosare pe perioada celor două zile și dorindu-și ca cele două seminarii să fie cât mai interactive.

În deschiderea seminarului din data de 13 septembrie 2018, secretarul de stat Alexandru Potor a mulțumit delegației pentru vizită, declarând că această etapă de pregătire este importantă astfel încât România să poată avea o președinție încununată de succes și că echipele formate din cei mai buni experți își dedică constant activitatea acestei îndatoriri extrem de însemnate. În prima zi a seminarului au avut loc prezentări de ansamblu asupra unor subiecte generale: aspecte generale ale Președinției, structura SGC, rolul Secretariatului General precum și recomandări privind stabilirea unei cooperări eficiente cu SGC, reprezentarea externă a UE în forurile internaționale, procedura de codecizie. În acest context, reamintim că Președinția Consiliului are următoarele atribuții: stabilirea agendei, conducerea ședințelor la toate nivelurile, identificarea soluțiilor de compromis, reprezentarea Consiliului în negocierile interinstituționale.

O altă prezentare a vizat Grupurile de lucru ale Consiliului, importanța și necesitatea constituirii acestora, detalii despre componența, atribuirea dosarelor, locul de desfășurare a reuniunilor, regimul lingvistic dar și despre etapele și principiile de respectat în desfășurarea lucrărilor grupurilor de lucru. Expunerile au inclus, de asemenea, informații despre atribuția COREPER - Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, aspecte juridice care reglementează rolul COREPER - articolul 240 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea UE, informații statistice despre triloguri în timpul președinției bulgare. Istoricul și rolul Comisiei Speciale pentru Agricultură a reprezentat un alt subiect ce a fost relatat în cadrul seminarului. Au fost, în acest sens, prezentate propuneri pentru o prezidare eficientă a Comisiei Speciale pentru Agricultură: stabilirea unor întrebări clare, ghidarea dezbaterilor astfel încât să se evite repetarea subiectelor, transmiterea documentelor în timp util, stabilirea unor concluzii clare. Reprezentanții SGC au făcut recomandări în vederea menținerii unei colaborări strânse și pozitive cu SGC și pentru asigurarea unei Președinții fără probleme. Acestea au fost: contactarea membrilor Secretariatului General al Consiliului înainte de începerea Președinției, împărtășirea de informații cu aceștia, utilizarea cunoștințelor și a experienței acestora, precum și implicarea acestora în întâlnirile cu alte instituții, atunci când acest lucru este posibil. În cea de-a doua zi a seminarului au fost formate grupuri de lucru și s-au desfășurat discuții concrete și clarificări asupra anumitor aspecte tehnice ale dosarelor. În prezentările lor, membrii Secretariatului General al Consiliului au transmis încurajări țării noastre și și-au manifestat deschiderea și disponibilitatea de a fi contactați pentru a furniza informații suplimentare sau a răspunde eventualelor clarificări.

În continuarea vizitei în România, delegația Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene a fost însoțită de gazdele de la MADR în județul Sibiu. Împreună cu Instituția Prefectului, reprezentanții MADR le-au prezentat oaspeților europeni atuurile orașului, în contextul Summit-ului care va fi găzduit în Sibiu, în mai 2019. Vizita delegației s-a încheiat cu deplasarea la trei ferme vegetale și zootehnice din județ.

Lasă un comentariu