Proiect: ÎN CAZ DE RĂZBOI, ROMÂNII ÎNCORPORABILI DIN DIASPORA, OBLIGAȚI SĂ REVINĂ ÎN ȚARĂ!

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale (MApN), a fost publicat spre dezbatere publică un proiect pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, conform căruia, în caz de război, românii din diaspora trebuie să revină în țară, în decursul a 10 zile, iar cei care nu mai au domiciliul în România trebuie să contacteze centrele militare în cel mult 15 zile.

Conform proiectului, serviciul militar va putea fi efectuat și în calitate de militar voluntar, de către cetățenii români, bărbați și femei, care au vârsta cuprinsă între 18 și 51 ani, la solicitarea acestora.

În prezent, legea prevede că tinerii chemați la recrutare, recruții și militarii rezerviști sunt obligați să predea adeverința de recrutare, livretul militar sau ordinul de chemare la mobilizare, după caz, înainte de plecarea în străinătate și să ridice documentele respective la înapoierea în țară.

Acum, această obligație revine doar la plecarea în străinătate pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

În schimb, proiectul stabilește condiții clare pentru românii din străinătate în ce privește efectuarea serviciului militar în caz de nevoie.

În mod normal, cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

Prin excepție, însă, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii cu domiciliul în România, dar plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află sau la structurile de care depind, în vederea îndeplinirii serviciului militar pe bază de conscripție.

Prin notificare, se înțelege înștiințarea în scris, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, a celui în cauză, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Totodată, cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, precum și persoanele care nu au putut fi notificate, au obligația ca în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum și a decretului președintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgență să contacteze centrul militar în evidența cărora se află, cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar.

Cetățenii încorporabili sunt considerați cetățenii români, bărbați, cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar activ.

Proiectul de lege introduce și conceptul de “militar voluntar în termen”.

Conform propunerii, “serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplinește de către cetățenii români, bărbați și femei, care au vârsta cuprinsă între 18 și 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”. Militarii voluntari în termen au numai gradul de soldat.

“Prin introducerea acestui concept se are în vedere creșterea cantității și calității rezervei de mobilizare, diminuate ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu. Militarii voluntari în termen vor reprezenta o sursă importantă pentru selecția rezerviștilor voluntari”, se arată în proiectul MApN.

* * *

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail dgj@mapn.ro, până în 29 septembrie 2018.

 

Lasă un comentariu