“Senatul României a adoptat reducerea numărului de parlamentari la 300”

Distribuie pe:

Inițiativa legislativă a PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost adoptată tacit de către Senat.

“În plină campanie pentru un nou referendum, iată că este posibil să punem în aplicare rezultatul referendumului din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Chiar dacă tacit, chiar dacă atât de târziu. Actuala putere are acum ocazia de a demonstra că nu doar mimează preocuparea față de respectarea voinței poporului exprimată prin referendum, ci chiar o face. Corect ar fi ca săptămâna viitoare să avem pe ordinea de zi, în plenul Camerei Deputaților, această inițiativă legislativă, pentru a da votul final pentru adoptarea acesteia. Abia atunci vor fi credibili în mesajele pe care le transmit, zilele acestea, referitoare la referendumul convocat pentru 6-7 octombrie”, se arată într-o postare pe Facebook a președintelui Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

Proiectul de lege prevede că norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 101.000 locuitori, în timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 locuitori.

Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripții electorale la normele de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depășește jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripție electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.

În aceste condiții, județul Mureș ar urma să aibă 2 mandate de senator și 5 mandate de deputat.

Proiectul se află la Camera Deputaților, care este for decizional.

 

Lasă un comentariu