Până în 2030, ÎN ROMÂNIA, ROBOȚII VOR OCUPA 60% DIN LOCURILE DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

Într-o cercetare realizată de trustul european Bruegel, citată de adevarul.ro, România este cea mai expusă țară din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește numărul de joburi care riscă să fie înlocuite în viitor cu roboți. Astfel, până în anul 2030, peste 60% din locurile de muncă sunt amenințate de avansul tehno-logic și de automatizarea muncii.

Mai puțin rău decât noi stau Croația și Portugalia, cu proporții cuprinse între 57,5% și 60%, urmate de Bulgaria, Ungaria, Polonia, Grecia, Italia și Spania, unde circa 55% - 57,5% din joburi vor fi înlocuite de roboți. La polul opus se află Marea Britanie și Suedia, unde, sub 47,5%

din locurile de muncă sunt amenințate de roboți, urmate de Franța, Irlanda și Belgia, cu ponderi între 47,5% și 50%.

Potrivit cercetării, femeile vor fi lovite mai puternic de tendința automatizării locurilor de muncă, la fel ca și lucrătorii cu studii superioare, aceștia riscând să primească o lovitură puternică mai devreme decât ceilalți muncitori. Totodată, locurile de muncă de la orașe vor fi pierdute mai devreme în favoarea automatizării decât cele din mediul rural.

“Un prim val de automatizare care va avea loc în următorii doi, trei ani va afecta cel mai mult serviciile financiare și profesionale, în comparație cu alte industrii. De altfel, încă de pe acum, băncile își mută activitatea pe online și închid filialele.

Automatizarea va continua, de asemenea, să se amplifice într-un al doilea val, până când un al treilea val de “autonomie”, de la mijlocul anilor 2030, când tehnologia mai complicată, cum ar fi mașinile fără șofer și robotica, vor avea un impact mai mare asupra industriilor care angajează un număr mare de persoane, cum ar fi transporturile, asistența medicală și învățământul.

Avansul tot mai puternic al tehnologiei și al inteligenței artificiale ridică astfel probleme pentru angajatori. De exemplu, ce va însemna răspândirea roboților și a inteligenței artificiale pentru apărarea și siguranța viitorului locurilor de muncă? Și ce reguli pot asigura că aceste inovații sunt benefice în mod colectiv?

Până în prezent, dezbaterile politice privind aceste întrebări au fost limitate, însă mai mulți legislatori europeni au început deja munca și pe acest front al regulilor de drept.

În februarie anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cerea stabilirea unor noi reguli care să guverneze inteligența artificială și roboții. Această rezoluție cerea Comisiei Europene să propună măsuri care să maximizeze beneficiile economice ale acestor tehnologii și, în același timp, să garanteze un nivel standard de siguranță și securitate.

Mai mulți membri ai Parlamentului European, dar și miliardarul Bill Gates au cerut taxarea roboților, ceea ce presupune un fel de impozit pe care întreprinderile ar trebui să îl plătească dacă mașinile ar lua locul oamenilor”, se arată în analiza Bruegel.

Lasă un comentariu