CCR a decis: CORUPȚIE ESTE ȘI ATUNCI CÂND OBȚII FOLOASE MATERIALE NECUVENITE PENTRU ALTE PERSOANE!

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, marți, 25 septembrie 2018, sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind modificarea legii care sancționează faptele de corupție, în sensul că articolul care face referire la infracțiunea asimilată corupției doar în cazul obținerii pentru sine a foloaselor materiale necuvenite este neconstituțional.

Decizia CCR de admitere a obiecției de neconstituționalitate formulată de președintele Klaus Iohannis asupra modificării actului normativ a fost luată în unanimitate.

“În argumentarea soluției adoptate, CCR a reținut că o exigență a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupției. De aceea, actul de corupție trebuie sancționat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel încât legiuitorul nu poate condiționa reținerea acestuia de obținerea folosului numai pentru sine. Totodată, legiuitorul nu are competența de a limita sfera de cuprindere a infracțiunii analizate în funcție doar de natură materială a folosului obținut.

Prin urmare, CCR a constatat că textul criticat, modificând conținutul normativ al unei infracțiuni asimilate celor de corupție, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, în sensul condiționării săvârșirii acesteia de obținerea numai pentru sine și numai de foloase materiale necuvenite, încalcă art.1 alin.(3) din Constituție privind statul de drept.

Având în vedere obligațiile internaționale asumate de România, prin ratificarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției și a Convenției penale cu privire la corupție, CCR a reținut că modalitatea de incriminare a infracțiunilor de corupție trebuie să respecte cerințele expres stabilite prin aceste acte internaționale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, și art.11 alin.(1) din Constituție, raportat la art.15 lit. b) din Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției și art.3 din Convenția penală cu privire la corupție”, explică CCR, într-un comunicat de presă.

Reamintim că, pe 4 iulie 2018, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care prevede că “anumite fapte de corupție se pedepsesc doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine, nu și pentru altul și doar dacă bunurile și foloasele necuvenite sunt exclusiv materiale”.

Din fericire pentru poporul român, furat cu “legea în mână”, această găselniță a corupților a fost respinsă de CCR.

Lasă un comentariu