Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat din motive de conștiință!

Distribuie pe:

Valentin Popa a demisionat, ieri, din funcția de ministru al Educației Naționale, invocând “solicitări ce depășesc o anumită limită - cea a conștiinței”: el a explicat că asupra lui nu au fost făcute presiuni, nici din partea lui Liviu Dragnea, nici a Vioricăi Dăncilă, dimpotrivă, aceștia au insistat ca ministrul să nu renunțe la portofoliu. Popa a explicat că a luat această decizie pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanței privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților.

“Solicitarea UDMR este inacceptabilă (...). Este mai degrabă centrată pe sfera politicului decât pe profesori. (...) Eu nu pot să pun în pericol stabilitatea Guvernului sau majoritatea parlamentară prin acțiunile mele unilaterale. Prefer să mă retrag atunci când solicitările depășesc o anumită limită - cea a conștiinței mele. E logic ca o ordonanță de urgență a Guvernului care să modifice Legea educației trebuie inițiată și semnată de ministrul Educației Naționale și am delegat dreptul de semnătură pentru a rezolva această problemă doamnei secretar de stat Irina Covaci, care răspunde de minorități. UDMR a solicitat introducerea unei ordonanțe de acest gen și coaliția aflată la guvernare a susținut această solicitare. Am lăsat această solicitare să-și parcurgă traseul, dar am declarat că eu nu semnez și, în același timp, că îmi voi depune demisia dacă această ordonanță de urgență își urmează cursul”, a declarat Popa la un post de televiziune.

Sâmbătă, președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că formațiunea pe care o conduce nu va discuta despre prioritățile legislative cu PSD-ALDE până când nu se va rezolva problema legată de ordonanța privitoare la predarea limbii române în școlile cu predare în limba maternă.

Pe 10 septembrie, învățătorii și profesorii din învățământul primar de la clasele cu predare în limba maghiară din Mureș au amenințat cu proteste și au solicitat abrogarea articolului care prevede predarea Limbii și literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităților naționale de către profesori cu studii superioare de specialitate, notează agerpres.ro.

 

 

Lasă un comentariu