CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADRC) a organizat, în perioada 24-26 septembrie a.c., o serie de conferințe internaționale, în legătură cu rezultatele atragerii de fonduri europene nerambursabile, pentru dezvoltare regională prin Programul Operațional Regional (POR). S-a urmărit și impactul cooperării internaționale între diferite organizații și regiuni europene. Prima conferință s-a ținut la Alba Iulia în ziua de 25 septembrie, iar în ziua de 26 septembrie, la Târgu-Mureș și în după-amiaza zilei, la Mediaș.

Conferința internațională s-a ținut în Sala Mică a Palatului Culturii, cu începere de la ora 10.30, organizator fiind Consiliul Județean Mureș.

În deschidere, Simion Crețu, președintele Agenției de Dezvoltare Regională Centru, a prezentat oaspeții. În primul rând, o delegație alcătuită din 21 de persoane din landul Brandemburg - Germania, condusă de Britta Stark, președinta Parlamentului landului Brandemburg, însoțită de parlamentari, directori, șefi de departamente, astfel: Marco Büchel, Udo Folgart, dr. Andreas Berning, Barbara Hackenschmidt, Holger Rupprecht, Michael Jungclaus, Barbara Richstein, Jens Ullman, dr. Dirk Ahner, dr. Inge Toschev, Dagmar Hünger, Arne Sändig, dr. Harald Wening, dr. Harald Roth, dr. Vanino, Heidi Mohrmann, K. Riese, A. Preibler, Stefan Biederman și Cristiane Weidner. Din Republica Moldova a venit o delegație alcătuită din Mihail Popa, președinte raion, Viorel Jardan, director ADR Centru R. Moldova, Preteca Neaga Marina, șef secție, Parea Denis, Angela Dumitrașco, apoi speakeri la nivel național: Chișer Sava, consilier, Mirela Dobre, șef secție, Sorin Maxim, director general, Aura Răducu, ministru al Fondurilor Europene. Din Ungaria a participat Róbert Bán, director executiv al Agenției de dezvoltare a județului Tolna. Simion Crețu s-a arătat foarte mulțumit de faptul că pentru ADR Centru este și un an aniversar, împlinindu-se zece ani de parteneriat cu landul Brandemburg, la modul oficial, dar în mod real, parteneriatul este de circa 20 de ani. În toată această perioadă parteneriatul a fost un sprijin real, benefic, atât pentru ADR Centru, cât și pentru România. Ca efect, după București, ADR Centru este în vârful clasamentului accesărilor de fonduri europene nerambursabile, la nivel național. La rândul ei, Britta Stark s-a declarat, în primul rând, foarte încântată de primirea făcută la Târgu-Mureș, de farmecul și ineditul edificiilor Palatului Administrativ și Palatului Culturii din Târgu-Mureș, cât și de seriozitatea prin care este abordat parteneriatul între ADR Centru și landul Brandemburg, care, nu este doar formal, întocmit doar în acte. Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, a mulțumit invitaților pentru aprecierile elogioase rostite, exprimându-și optimismul în privința dezvoltării în continuare a parteneriatului, fapt ce va determina o dezvoltare concretă a regiunii sub toate aspectele, apoi a invitat-o pe Codruța Togan, manager public la Consiliul Județean Mureș, să prezinte proiectele POR ale CJ Mureș.

Programul Operațional Regional (POR) a cuprins două etape. Intervalul 2007-2013 a avut ca obiectiv general dezvoltarea regională echilibrată, care să imprime un echilibru al dezvoltării economico-sociale între România și media dezvoltării statelor membre ale Uniunii Europene. POR 2014-2020 are ca scop general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea mediului de afaceri, a infrastructurii și a serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor. În acest sens, au fost realizate strategiile de dezvoltare ale județului, prin documente programatice și cadrul legislativ prin HCJ 95/2006 și HCJ 107/2014. Strategiile de dezvoltare ale județului sunt întemeiate într-un larg cadru partenerial cu instituții, UAT-uri, ONG-uri. Mai întâi s-a analizat situația reală existentă în județ, pentru a stabili liniile de acțiune pentru dezvoltarea întregului teritoriu al județului, apoi s-au stabilit responsabilitățile și, în cele din urmă, identificarea fondurilor, interesul prioritar fiind accesarea fondurilor europene nerambursabile. În privința proiectelor POR 2007-2014, fondurile europene au fost accesate pentru 9 proiecte, care vizau achiziționarea de echipamente pentru situații de urgență, modernizarea ambulatoriului Spitalului Clinic Județean Mureș, reabilitarea sistemului rutier județean, construirea unui parc auto pentru sport cu motor. Valoarea totală a proiectelor a fost de 223.960.089 lei, din care 149.834.922 lei nerambursabili, iar în euro, total 48.686.976, din care 31.109.142 nerambursabili. În cadrul POR 2014-2020 sunt patru proiecte care vizează reabilitarea drumului Agnita-Sighișoara și Ungheni - Mica - Târnăveni, reabilitarea Palatului Culturii și a Muzeului de Științe ale Naturii, cu valoare totală de 277.209.169 lei, din care, nerambursabili, 150.748.868 lei, iar în euro, 60.262.863, din care, nerambursabili, 32.771.493. În continuare, primarul orășelului Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán, a prezentat proiectele de dezvoltare ale localității, fiind vizate cu prioritate: lucrări de infrastructură, turism, educație, sănătate, protejarea patrimoniului cultural, îmbunătățirea calității vieții, protejarea naturii. În acest sens, urmează a se moderniza 14 străzi, va fi creat și dotat un Centru Național de Informare și Promovare Turistică în Sângeorgiu de Pădure, va fi amenajată expoziția de bază a castelului Rhedey, va fi reamenajat spațiul public central din localitate, și un teren degradat va fi transformat în parc.

În legătură cu accentul pus pe dezvoltarea turismului, strategie propusă de primarul din Sângeorgiu de Pădure, Simion Crețu a fost de părere că investiția în turism și în obiective turistice poate produce efecte abia după circa opt ani, astfel că, pentru o dezvoltare economico-socială mai vioaie, este necesar a se investi, cu prioritate, în producție și servicii. Pe de altă parte, Péter Ferenc a informat că, fiind conștient de potențialul turistic foarte ridicat al județului Mureș, prioritatea a fost de a permite accesul turiștilor la aceste obiective. Drept consecință, interesul s-a conturat spre reabilitarea Aeroportului Târgu-Mureș și modernizarea drumurilor din județ.

Să adăugăm că la lucrări au participat și numeroși reprezentanți la vârf ai administrațiilor publice locale și de la alte instituții.

Lasă un comentariu