LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Continuând seria prelegerilor axate pe evenimentul ce îl vom sărbători în acest an, Centenarul Marii Uniri, miercuri, 26.09.2018, la Casa Iancului, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” filiala Mureș, ec. IOAN BERȚA, ne-a prezentat, în integralitatea sa, “Declarația de Independență” rostită de Alexandru Vaida Voevod în Parlamentul din Budapesta, la 18 octombrie 1918.

Declarația, transcrisă cuvânt cu cuvânt, alături de intervențiile numeroșilor parlamentari maghiari pe parcursul ei, redă atmosfera atât de tensionată din acele zile, schimbul de idei dure din Parlament, încercările părții maghiare de a boicota sau măcar de a menține și pe mai departe starea de fapt de până atunci, ca și curajul, hotărârea părții române de a-și lua în propriile mâini viitorul, dovedind că este în măsură să înțeleagă cursul istoriei. Toate acestea au scos în evidență și l-au propulsat pe scena istoriei noastre pe marele patriot român Alexandru Vaida Voevod.

Declarația rostită atunci în Parlamentul Ungariei a fost un act de mare curaj, care în prima parte i-a șocat pe toți parlamentarii, unii dintre ei neputând pricepe că vremurile s-au schimbat, că istoria intra pe un nou făgaș, că românii ardeleni își cer doar drepturile lor de a fi liberi și independenți într-o lume nouă. Ea, Declarția, era, în fapt, Rezoluția lucrărilor Comitetului

Executiv al Partidului Național Român, desfășurate la Oradea, în 12 octombrie 1918, votată în unanimitate de participanții la lucrări, fiind expresia voinței și năzuințelor românilor ardeleni de la acea vreme.

Ce oameni, ce spirite românești unite în a susține un ideal care se putea împlini atunci. Pe baza ei, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, românii au înfăptuit Marea Unire, iar, mai apoi, Alexandru Vaida Voevod a fost ales prim-ministru în primul guvern român. Completările făcute de pr. dr (ist) SUCIU FELICIAN, cercetător MARIANA PLOIEȘTEANU, prof. MIHAI MONORANU, moderatorul acestei activități, au întregit atmosfera de atunci a acelei memorabile zile.

În final, participanții au avut surpriza de a audia un recital poetic. Poeta ANA MARIA DRĂGHICI, din Sighișoara, membră a Ligii Scriitorilor filiala Mureș, ne-a impresionat profund, și nu este pentru prima dată când face acest lucru la Casa Iancului, recitând celebra poezie “Moartea lui Fulger”, de G. Coșbuc, într-un decor conceput și montat de dânsa, înfiorându-ne de emoție pe toți până la lacrimi, iar poeziile cu tematică autumnală a poeților MIRCEA DORIN ISTRATE, GHEORGHE MUNTEANU și SILVIU RAȚIU au picurat peste noi nostalgia unei toamne venite parcă mult prea devreme în acest an. A fost una din cele mai frumoase seri de la Casa Iancului din acest an.

Lasă un comentariu