1 OCTOMBRIE - ZIUA MONDIALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE

Distribuie pe:

Compoziția populației la nivel mondial s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, potrivit celor mai recente statistici ONU * Între anii 1950 și 2010, speranța de viață a crescut de la 46 la 68 de ani și se preconizează că va crește la 81 până la sfârșitul secolului * În prezent, în lume, aproape 700 de milioane de persoane au peste 60 de ani * Până în 2050, numărul acestora va atinge 2 miliarde, astfel că peste 20% din populația lumii va avea vârsta de 60 de ani sau mai mult * La ora actuală, numărul femeilor în vârstă de peste 60 de ani este cu aproximativ 66 de milioane mai mare decât al bărbaților de aceeași vârstă sau peste * Dintre cei cu vârsta de 80 de ani sau mai mult, femeile sunt aproape de două ori mai numeroase decât bărbații * Pentru prima dată în istoria omenirii, în 2050, în lume vor exista mai multe persoane în vârstă de peste 60 de ani decât copii * Creșterea numărului de persoane în vârstă va fi cea mai mare și cea mai rapidă în țările în curs de dezvoltare, Asia urmând a fi regiunea cu cel mai mare număr de persoane în vârstă, iar în Africa se înregistrează cea mai mare rată de creștere a populației * Potrivit celui mai recent raport al Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice, în segmentul populației vârstnice din România se va înregistra o tendință de creștere de la 2,99 milioane în 2017, la 5 milioane în 2050, iar în anul 2060 mai mult de o treime din populația țării noastre va avea peste 65 de ani.

10 probleme de sănătate care vin odată cu înaintarea în vârstă

Bătrânețea nu mai este ceva de temut. Datorită miracolelor medicinii moderne, este posibil să trăim o viață mai fericită, mai plină și mai lungă.

Odată cu vârsta, vine înțelepciunea, dar, din păcate, asta nu e totul. Intrarea în zona “amurgului” este însoțită, cel mai adesea, de probleme de sănătate. Iată 10 dintre cele mai frecvente.

1. Obezitatea

Obezitatea atinge cote alarmante: aproximativ o treime din populația lumii suferă de obezitate sau este supraponderală. În sine, obezitatea reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate, iar combinarea obezității cu vârsta înaintată nu face decât să crească riscul de deces.

Acumularea de kilograme pune presiune suplimentară asupra organelor interne, cum ar fi inima și plămânii. Cu cât un organ este mai “strâmtorat”, cu atât va fi mai puțin capabil să funcționeze normal. O ușoară încetinire a metabolismului, odată cu vârsta, este un fenomen firesc, așa că, să fim atenți la ce și cât mâncăm pentru că arderea caloriilor suplimentare devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce îmbătrânim.

2. Artrita

Pe lângă obezitate, artrita este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate a vârstnicilor. Este mult mai mult decât o durere sâcâitoare, plicticoasă, care “ia foc” atunci când plouă. Poate fi de-a dreptul o afecțiune debilitantă, silindu-ne să renunțăm la multe din lucrurile care ne fac plăcere.

Gândiți-vă la artrită ca la degradarea lentă a cartilajelor și a oaselor. Este un fenomen normal, care se dezvoltă încet, în timp. Factori precum regimul alimentar și lipsa de vitamine îi pot accelera procesul de apariție și dezvoltare. Din fericire, pe piață există o mulțime de medicamente pentru tratamentul simptomelor, ceea ce face artrita să fie destul de ușor de suportat dacă este corect tratată.

3. Osteoporoza

Osteoporoza seamănă destul de mult cu artrita. Dar, în timp ce artrita afectează țesuturile și cartilajele, osteoporoza este uzura naturală a oaselor.

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin, în mod firesc, mai fragile. Factori externi, precum regimul alimentar și lipsa de vitamine accelerează și ei procesul de instalare a osteoporozei. Deși numai rareori “doare”, în sensul definiției din dicționar a cuvântului, efectele osteoporozei nu sunt deloc de neglijat: cu masa / densitatea osoasă slăbită, riscul de fracturi sau deplasări ale discurilor coloanei vertebrale este mereu prezent. Pe de altă parte, osteoporoza ne afectează nu numai oasele, ci și portofelul: potrivit Fundației Americane a Osteoporozei, 19 miliarde de dolari sunt cheltuite anual pentru tratamentul acestei boli, estimându-se că, până în 2025, suma va fi de peste 25 de miliarde de dolari.

4. Cancerul

Poate că niciuna dintre bolile enumerate mai sus nu este atât de răspândită și de fatală precum cancerul. Cu nenumărate forme și manifestări, de la creier la sân, la plămâni, colon, gât, stomac etc., boala canceroasă este responsabilă pentru milioane de decese pe an, la nivel mondial. Credeți sau nu, cert este că înaintarea în vârstă reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de cancer. Cu un sistem imunitar slăbit, nu ne trebuie prea mult timp pentru a ne îmbolnăvi. Mai rău, se estimează că boala canceroasă va continua să fie una dintre problemele majore de sănătate a vârstnicilor în următoarele decenii. Adresați-vă medicului cel puțin o dată pe an pentru a vă evalua starea de sănătate.

5. Boala Alzheimer

Că trupul se deteriorează în timp este una, dar deteriorarea creierului este cu totul și cu totul altceva. Nu există nici un remediu: boala Alzheimer este teribilă, incurabilă, ireversibilă, fiind cea mai frecventă cauză de demență în rândul persoanelor în vârstă. Este a șasea cauză de deces în SUA, iar în Europa aproximativ 10 milioane de oameni suferă de această boală, reprezentând a șaptea cauză de deces în statele cu venit național ridicat. Se estimează că până în 2025 numărul bolnavilor se va tripla, având în vedere tendințele demografice. Stimularea mentală - rezolvarea de integrame și cuvinte încrucișate, lectura etc. sunt modalități excelente de a ne păstra mintea întreagă și sănătoasă.

6. Diabetul zaharat

În general, diabetul și obezitatea merg mână în mână. De obicei, diabetul este cauzat de un regim alimentar precar și de un stil de viață sedentar. Cu toate acestea, anumite tipuri de diabet pot fi ereditare. Diabetul poate fi ținut sub control și gestionat relativ ușor, dar asta nu înseamnă că nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cei care suferă de diabet zaharat și pot ajunge chiar la amputarea picioarelor dacă nu se tratează corect. Discutați cu medicul dumneavoastră și controlați-vă, riguros, glicemia. Reduceți porția de dulciuri și faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi pentru a scădea riscul apariției bolii.

7. Depresia

Adesea ne gândim la anii “amurgului” ca la cei mai liniștiți și mai fericiți din întreaga noastră existență, ani în care ne bucurăm de tot ce are viața mai bun de oferit. Din păcate, nu este întotdeauna cazul. La bătrânețe, problemele de sănătate nu sunt întotdeauna fizice, ele pot fi și mintale. Depresia în rândul vârstnicilor este o chestiune serioasă, care poate duce la moarte prematură.

Fie că e situațională (provocată, de exemplu, de moartea unei persoane iubite) sau genetică, depresia este extrem de gravă.

8. Afecțiuni ale cavității bucale

Pe măsură ce îmbătrânim, gurile noastre devin mai uscate, înlesnind înmulțirea bacteriilor pe gingii și dinți. Acest lucru poate face mult mai dificilă prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingiilor, cum ar fi gingivita.

Puteți să vă păstrați zâmbetul sănătos la o vârstă mai înaintată, spălându-vă pe dinți în mod regulat. Discutați cu medicul dumneavoastră despre protezele dentare sau despre planuri de tratament specifice persoanelor în vârstă.

9. Boli respiratorii

Un sistem imunitar slăbit înseamnă riscul apariției a tot felul de boli respiratorii. Un proces atât de simplu precum respirația poate deveni extrem de anevoios dacă aveți astm sau bronșită. Ca și cum n-ar fi de ajuns, bolile respiratorii îi expun pe vârstnici la un risc crescut de pneumonie și gripă.

Persoanele de vârsta a treia ar trebui să efectueze teste pulmonare de bază pentru a fi la curent cu starea de sănătate a căilor respiratorii.

10. Căzăturile

Dacă există un element comun pentru toate problemele de sănătate prezentate mai sus, acesta este, cu siguranță, organismul slăbit din cauza vârstei. Or, după cum lesne ne putem imagina, cu un corp slăbit, riscul de a cădea sau de a aluneca este destul de ridicat. Rezultatul poate fi mai mult decât un os rupt sau o vertebră afectată: căderile, în cazul vârstnicilor, pot deveni fatale.

Poate că acest articol sună cam sumbru, dar nu asta a fost intenția noastră. Luați-l drept... o poveste despre precauție. Multe probleme de sănătate legate de vârstă pot fi evitate printr-un regim alimentar adecvat și prin exerciții fizice. (usatoday.com - traducere)

 

Să râdem cu (de) bătrâni

O băbuță pe stradă:

- Tinere, mă ajuți sa traversez strada?

Tipul ia brațul bătrânei:

- Așa, și acum așteptăm ca semaforul să arate verde...

- Păi atunci, pot să trec și singură!

***

O femeie în vârstă, ținând de lesă un cățel, se apropie de trecerea de calea ferată și-l întreabă pe cantonier:

- La ce oră vine trenul dinspre Mizil?

- La zece treizeci.

- Și cel dinspre Ploiești?

- Dacă circulă normal, la unsprezece.

- Acum cât o fi ceasul?

- E nouă și-un sfert.

- Hai, Bubi, putem să traversăm.

***

Doi bătrâni pe o bancă-n parc. Zice unul:

- Mai ții tu minte ce mai fugeam noi după fete?

- Da... Dar de ce fugeam?

 

Bătrânețe, pro și contra...

Ca să ai o bătrânețe lungă, trebuie să începi să fii bătrân foarte devreme. (Cato cel Bătrân)

Puțini oameni știu să fie bătrâni. (La Rochefoucauld)

Niciun bărbat nu-i prea vârstnic pentru o fată bătrână. (proverb jamaican)

Bătrânețea - când începi să spui: niciodată nu m-am simțit atât de tânăr. (Jules Renard)

Voi, tineri, ascultați un om bătrân la care oamenii bătrâni își plecau urechea atunci când era tânăr. (Cezar Augustus)

Bătrânețea este o mutilare a corpului, care rămâne întreg: toate le are și la toate lipsește ceva. (Democrit)

Și țapului bătrân îi place iarba fragedă. (proverb olandez)

Pe ecran sunt rege, acasă sunt “bătrânul Peter...” (Peter O'Toole)

Când are loc o inundație, o furtună etc., bătrânii locului nu-și amintesc niciodată să mai fi văzut vreuna care să-i semene. (Gustave Flaubert)

Dragostea e ridicolă la bătrânețe. (Ovidius)

Bătrânețea este o insultă. Este ca și cum ai fi pălmuit. (Lawrence Durrell)

Opt lucruri pe care le regreți la bătrânețe: frica de schimbare; rămânerea într-o relație toxică; faptul că nu ai călătorit mai mult; pierderea șansei de a spune “Te iubesc!”; prea multă grijă de ceea ce spun cei din jur; punerea altora pe primul plan; prea multă muncă; renunțarea la o persoană dragă (sursa - divahair.ro)

 

Lasă un comentariu