Vouchere de până la 400 de lei pentru electrocasnicele uzate!

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Mediului a fost publicat, spre dezbatere publică, proiectul de ordin de ministru pentru aprobarea ghidului de finanțare a programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic - Rabla pentru electrocasnice.

Potrivit proiectului, în prima fază, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe, frigidere (combine frigorifice, lăzi frigorifice) și aparate de aer condiționat, programul urmând să fie extins și la alte echipamente electrocasnice.

Valoarea voucherelor este stabilită la 200 lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++, 300 lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++, pentru aparate de aer condiționat cu eficiența energetică la răcire (A+++/A++) și pentru categoria frigidere (combine frigorifice, lăzi frigorifice) cu eficiența energetică A++, și 400 lei - pentru categoria frigidere (combine frigorifice, lăzi frigorifice) cu eficiența energetică A+++.

După publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, cei care vor să beneficieze de aceste vouchere trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora.

Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (cu TVA inclus), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

Finanțarea vine în schimbul predării unui echipament vechi. Pot fi achiziționate mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.

Ministerul Mediului estimează că prin acest program vor fi înlocuite peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și nepoluante.

Lasă un comentariu