Încălzirea globală - “bogarii” se îngrașă, oamenii flămânzesc...

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetători americani, dat publicității la începutul acestei săptămâni, încălzirea globală va determina o înmulțire fără precedent a dăunătorilor culturilor agricole, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a recoltelor de cereale pe întregul glob.

Oamenii de știință își manifestă demult îngrijorarea cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii la nivel mondial. Cercetările au arătat că temperaturile în creștere pot reduce calitatea nutrienților din boabele de cereale, iar seceta și inundațiile vor afecta serios recoltele. Recentul studiu adaugă o îngrijorare în plus: problema insectelor, atrage atenția Michelle Tigchelaar, cercetător asociat la Universitatea din Washington, și co-autor al studiului.

Insectele sunt ectoterme. Aceasta înseamnă că temperatura corpului lor și consumul de energie cresc odată cu creșterea temperaturii mediului înconjurător. Tot mai multe insecte vor supraviețui iernii și se vor înmulți rapid, rezultatul fiind o populație mai numeroasă de insecte dăunătoare, care vor mânca din ce în ce mai mult, în detrimentul oamenilor.

Partea remarcabilă a studiului, spune Tigchelaar, o reprezintă faptul că este pentru prima dată când cercetătorii cuantifică amploarea impactului acestui fenomen asupra culturilor de cereale, impact care - deși nu reprezintă factorul dominant al modului în care schimbările climatice afectează natura, în general - nu este deloc de neglijat.

“Explozia” de insecte va afecta în primul rând culturile de bază din lume - porumb, grâu și soia. La grâu se vor înregistra, probabil, cele mai mari pierderi, pentru că este cultivat în zone cu climă temperată, unde, potrivit studiului, se va produce cea mai mare creștere a numărului de insecte: încălzirea cu două grade a temperaturii globale ar putea dubla cantitatea de grâu compromisă, în prezent, din cauza dăunătorilor.

“Estimările noastre arată că aceste pierderi de culturi ar putea fi de ordinul a câteva sute de milioane de tone”, spune Tigchelaar. “În combinație cu celelalte efecte ale schimbărilor climatice asupra producției alimentare, acestea sunt extrem de importante, mai ales pentru cele peste patru miliarde de oameni de pe această planetă, a căror subzistență depinde, în mod critic, de culturile agricole de bază. Gospodăriile care își cheltuiesc majoritatea veniturilor pe produsele alimentare vor fi extrem de vulnerabile la schimbările de prețuri”.

Se impune ca statele lumii să ia măsuri pentru a preveni sau, cel puțin, a atenua aceste pierderi de culturi, cea mai evidentă fiind limitarea schimbărilor climatice, conchid cercetătorii. Agricultorii și specialiștii în domeniul agriculturii trebuie să ia în considerare, de asemenea, strategii noi de gestionare a dăunătorilor, precum și investițiile în culturi care să fie rezistente la căldură și la insecte.

“Strategiile privind reproducerea semințelor vor fi o parte importantă a oricărei soluții la schimbările climatice, dar nu suficiente pentru a rezolva problema”, spune Tigchelaar. “Oamenii de știință încearcă, de câțiva zeci de ani, să cultive cereale cu rezistență crescută la căldură, dar rezultatele întârzie să apară. Asta înseamnă că practicile agricole și, probabil, alimentele pe care le consumăm vor trebui să se schimbe, cu timpul”. (sursa - msn.com, foto: US Department of Agriculture)

 

Lasă un comentariu