27 septembrie, Ziua Mondială a Turismului - Ministerul “a pus ochii” pe Sângeorgiu de Mureș și Sovata

Distribuie pe:

Cele peste 155 de țări membre ale Organizației Mondiale a Turismului (agenție specializată a ONU) marchează, în fiecare an, la 27 septembrie, Ziua Mondială a Turismului, prilej de a atrage atenția opiniei publice asupra importanței sociale și culturale a acestei ramuri a economiei. Din septembrie 2017, România este membră a Consiliului Executiv al OMT. Anul acesta, în preajma zilei “ramurii păstorite”, Ministerul de Resort a avansat o serie de promisiuni, proiecte și măsuri menite să îmbunătățească activitatea sectorului de turism din România.

Concret, se are în vedere adoptarea unei ordonanțe de urgență privind reducerea TVA la serviciile din turism de la 9% la 5%, reduceri de TVA la parcurile de agrement și de wellness - de la 19% la 5%, iar redevența pentru apa geotermală și apa minerală utilizată pentru consumul populației la buvetele publice să fie de 0%.

În ce privește turismul balnear, având în vedere că o treime din izvoarele termale și minerale ale Europei se află în țara noastră, ministerul a identificat 31 de stațiuni balneare de interes național, urmând ca, pentru dezvoltarea acestora, Guvernul să înființeze un fond de investiții ce se va alimenta, în principal, din sumele recuperate din insolvență. În rândul celor 31 de stațiuni balneare “luate în vizor” se numără Sângeorgiu de Mureș și Sovata, recunoscute pe plan național, dar și internațional, judecând după datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică, potrivit cărora numărul turiștilor care vin la noi în județ este în creștere.

Estimarea Guvernului este că în următorii 10 ani, din acest fond de investiții se vor finanța proiecte în sumă de 1 miliard de euro - 50% de către societăți comerciale și 50% de către administrațiile locale, care vor primi finanțări pentru proiecte de investiții din acest fond.

Guvernul promite că sectorul turistic va avea cea mai mică cotă a TVA dintre toate sectoarele economice, ministerul precizând că este în curs de definitivare Legea Turismului; un pas important s-a făcut deja prin adoptarea memorandumului de descentralizare în domeniu, astfel că, autoritățile locale urmează să preia o parte din atribuțiile ministerului.

Lasă un comentariu