Amprenta, ca formă de exprimare artistică - Vasile Mureșan și Marcel Naste, doi mari artiști în slujba culorii

Distribuie pe:

Nu cu mult timp în urmă, în cadrul unei expoziții de pictură organizată la Sighișoara, mai precis în Turnul Fierarilor din impunătoarea Cetate Medievală, am avut prilejul să stau de vorbă cu doi valoroși artiști plastici, anume târgumureșeanul Vasile Mureșan și reghineanul Marcel Naste, cei care, alături de un grup de artiști din Asociația Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighișoara, mulți dintre ei înscriși în UAT București sau CLUJ, în cadrul expoziției aveau expuse  lucrări de artă contemporană.

În lucrările lui Vasile Mureșan predomină amprenta ca mijloc de exprimare, așa cum ne spune, în artă tot timpul e o căutare. O viață întreagă și-a căutat drumul spre Dumnezeu. Mersul spre lumină, cu palmele, cu tălpile bătătorite de drumuri, cu cât înaintează în vârstă se schimbă redarea precum anotimpurile, de la albastru intens și verde exuberant, spre culori mai reci, printr-o tușare dinspre deschis spre un sobru monumental. În artă tot timpul este o căutare de sine, palma, degetele ostenite de vreme devenind simboluri de o semnificație aparte sufletului. În artă este tot timpul o căutare, o viață întreagă Vasile Mureșan și-a căutat drumul: „Era demult atunci la început/ Când Dumnezeu lua în mâini un bulgăre de lut/ Și-l frământa și-l mai privea nițel/ Se întreba, ce-am să fac din el/ Om am să fac asemeni mie/ Să-mi urmeze pe vecie/ Și l-am făcut asemenea cu măreața-i față/ Și am suflat în el, suflări de viață/ De-atunci omul, în veci iscoditor/ Se tot visează și dânsul creator". Vasile Mureșan, un poet-pictor cu valențe nebănuite, într-o continuă și asiduă căutare, în care semnificația lasă urme neșterse în tot ce realizează spiritual.

Pe același palier de valori elevate se așază artistul plastic Marcel Naste. Fostul director al uneia dintre fostele instituții culturale de mare prestigiu din Reghin, Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu", în exuberanța-i debordantă vine în arta penelului cu un concept nou, bine structurat. Îi place să se joace, într-o continuă căutare, este punctul forte al artistului să găsească de fiecare dată, atât în pictură, cât și în viață, în tot ce este în jurul său, lucruri inedite, să le transforme în mesaje.  Pictura este diversificată, sunt condensate trăiri, se observă o căutare interpretativă cu nebănuite valențe, lăsându-ți ție, ca privitor, plăcerea descoperirii, creându-ți acea emoție dinspre artist spre cel care contemplă, se bucură și-și hrănește sufletul prin culoare, redarea acesteia într-o construcție de o emotivitate aparte. Marcel Naste pictează icoane pe lemn, pe sticlă, pictură murală, chiar și interpretări iconografice întru revigorarea formei bizantine, pictură modernă, pictură realistă. Îl preocupă simbolul crucii, al prapurilor, cu fiecare căutare tinde să descopere o altă lume.

Marcel Naste este absolvent al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, secția Teologie, Patrimoniu Cultural, specialitatea picturi bisericești, iconografie și restaurare, și absolvent al institutului de Arte Vizuale „Ion Andreescu" Cluj - Secția pictură, având până în prezent nenumărate expoziții atât în țară, cât și în străinătate: Germania, Ungaria Grecia, Italia… De asemenea, a participat la diferite tabere de pictură, iar diplomele obținute pot acoperi un perete cu numărul lor. În palmaresul său, sunt înscrise peste 100 de expoziții personale și peste alte 200 de expoziții de grup. În cariera sa de artist plastic a obținut o multime de distincții: ,,Superlative Culturale 2005", premiul I la Concursul Național de Literatură și Artă „Ambasador", mențiune la Bienala din Tivoli-Italia, distincția „Ad Honorem per la Critica", fiind artistul cel mai apreciat pentru tehnică Calcata-Italia, premiului „Le tre Signorie di Calcata", la Palatul Baronal din localitatea Calcata, Lazio, în Italia, diploma „Ambasador" 2008; Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Mureș, Muzeul Etnografic Reghin, Rotary Club Turda 2006, Asociația Artiștilor Plastici Mureș, Centrul de Creație și Cercetare „Icoana" din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, Muzeul Județean Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba-Iulia, diplomă de fidelitate Fundația „Înălțarea", Târgu-Mureș, Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Mureș, Asociația Artiștilor Plastici Târgu-Mureș, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba-Iulia, Consiliul Județean Mureș 2009, Premiul „Serafim Duicu", Diploma Exemplarium a Asociației „Punți de lumină", 2016, 2017, 2018 etc. etc.

Este membru al Artiștilor Plastici din România, face parte din Asociația Artiștilor Plastici Mureș și colaborează cu Asociația Artiștilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex" Sighișoara. După artist, „există o lume frumoasă mai presus de ceea ce cunoaștem, care interpolează, care adună laolaltă o întreagă istorie, transmite prin simbolurile sale, această istorie a generațiilor, dând posibilitatea de a percepe frumosul, lumea, teologia, istoria, divinitatea, prin aceste simboluri, oprindu-se cu atâta trăire interioară asupra crucii, asupra prapurilor". Pentru Marcel Naste, simbolul nu este altceva decât „un deget întins spre o lume care nu se vede, este partea, locul unde omul ajunge să nu găsească explicații, și în acest moment intervine simbolul, dând posibilitatea să adune o complexitate de informații de trăiri și de sentimente", adunând în căușul lucrărilor sale, o complexitate de informații, de trăiri, de sentimente.

Cei doi pictori redau prin culoare esența, bucurându-se de împlinirea celui ce privește operele lor. Așa cum ne spunea la final de interviu artistul plastic Marcel Naste, „Noi, dacă nu trăim în colectivitate, nu suntem pentru nimeni și pentru nimic, dacă nu conștientizăm că depindem unul de celălalt, așteptăm confirmările celuilalt, dar în același timp așteptăm și altruismul celuilalt, în așa fel încât civilizația să se dezvolte, să meargă pe un făgaș normal". Putem spune, fără să greșim, că pe Marcel Naste și Vasile Mureșan nu doar pictura îi fascinează, îi motivează, ci sunt legați de fire nevăzute cu o dragoste și dăruire nețărmurită pentru om, pentru bunul mers ce-și are menirea să ducă lucrurile pe făgașul normal, în Panteonul valorilor. Am stat de vorbă cu doi artiști, doi oameni deosebiți, care dau un plus de valoare întregii societăți într-un timp și o lume tot mai pe ducă.

Lasă un comentariu