PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Distribuie pe:

„Eu sunt creștin, cred în Dumnezeu și în dumnezeirea lui Iisus Hristos tot așa cum până la mine au crezut remarcabilii oameni de știință: Tiho-de Brahe, Copernic, Descartes, Newton, Leibnizz, Pascal, Grimaldi, Euler, Ghiulden, Boșcovici, Herșeli și alți mari astronomi și matematicieni din trecut... și dacă mi s-ar cere să arăt motivul, l-aș arăta cu plăcere. S-ar vedea că convingerile mele sunt rezultatul nu al unor prejudecăți din naștere, ci ale unei cercetări adânci".

Augustin Louis Cauchy (1789-1857), a fost unul din cei mai importanți matematicieni francezi. A demarat un proiect important de reformulare și demonstrare riguroasă a teoremelor de algebră, a fost unul dintre pionierii analizei matematice și a adus o serie de contribuții și în domeniul fizicii. Datorită perspicacității și rigurozității sale, Cauchy a avut o influență extraordinară asupra contemporanilor și succesorilor săi. Catolic și monarhist fervent, a manifestat o prezență socială activă. În anul 1848 a creat un curs de astronomie în cadrul Facultății de Științe din Paris, dar refuzând să depună jurământul pentru Napoleon III, este nevoit să demisioneze din toate funcțiile, rămânând doar membru al Academiei și al Royal Society, precum și a altor instituții străine.

* * *

„Piața cotidiană este plină și inundată cu toate felurile și genurile de cărți: unele ziditoare, altele chiar dăunătoare. De aceea noi suntem chemați să ne întâlnim cu Dumnezeu prin Sfânta Scriptură, căci ea nu este doar o altă carte. Ea este o taină. Este o scrisoare de dragoste adresată de Dumnezeu ție ca o cerere în căsătorie... Dumnezeu așteaptă un răspuns. Este răspunsul cel mai important din viața ta. Vei răspunde cu «da» sau «nu» Creatorului, Mântuitorului, Mirelui și Dumnezeului tău? Soarta ta veșnică va depinde de acest răspuns personal".

Anthony M. Coniaris - scriitor ortodox prolific, preot al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America. El a slujit Biserica lui Hristos peste 50 de ani. A condus, în anul 1957, o congregație care s-a ocupat de construirea unui complex bisericesc format dintr-o Biserică, o școală și o sală socială. A fost membru al Consiliului de administrație al Fondului inimii Copilului, aducând în această perioadă 100 de copii greci pentru intervenții chirurgicale la inimă, la Universitatea din Minnesota. Este autorul mai multor cărți, a primit Medalia Trei Ierarhi pentru o slujbă remarcabilă de la Școala de Teologie Sfânta Cruce. A fost președintele mai multor societăți de caritate și profesor la Seminarul Teologic Sfânta Cruce.

***

P.S. Regula de aur a creștinului: „Toate câte voiți să vă facă vouă oamenii, asemenea și voi faceți lor, că acestora este legea și proorocii" (Matei 7, 12)

„CUGETĂRI", vol. XII

 

Lasă un comentariu