Din tainele stupului!

Distribuie pe:

MIEREA DE ALBINE este cel mai remarcabil dintre produsele stupului: obținută din nectarul florilor sau din secrețiile dulci de pe plante, mierea este cunoscută ca extraordinară sursă de energie, dar și ca excelent produs pentru sănătate datorită conținutului său de minerale, enzime, aminoacizi, vitamine etc.

POLENUL este elementul reproducător masculin al florilor pe care albinele îl colectează și îl amestecă cu secrețiile lor salivare și nectar pentru a-l depozita în stup ca rezervă de hrană proteică. Conține toate vitaminele grupului B, beta-caroten, vitaminele C, D și E, substanțe cu acțiune antibiotică, substanțe de tip hormonal și factori de creștere.

PROPOLISUL este un amestec de substanțe rășinoase naturale, ceară vegetală și ceară de albine, colectat de albine de pe mugurii, scoarța și ramurile unor arbori, arbuști etc., în scopul protejării coloniei împotriva bolilor și inamicilor naturali. Propolisul are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante, anestetice locale etc.

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ este o secreție glandulară a albinelor tinere destinată hrănirii mătcilor pe toată perioada vieții. Produs de culoare albă cremoasă, lăptișorul de matcă are în compoziția sa: un larg spectru de aminoacizi, proteine, lipide, între care se pot menționa acizii grași nesaturați superiori, fosfolipide etc., o impresionantă concentrație de vitamine (poate fi considerat un adevărat cocktail de vitamine B), minerale (microelemente), acetilcolina (cu rol în transmiterea influxului nervos), substanțe cu acțiune antibiotică, precursori hormonali și factori de creștere. Administrat în alimentație, lăptișorul de matcă este recomandat împotriva oboselii, pentru ameliorarea forței fizice și pentru refacerea echilibrului fizic și psihic, pentru prevenirea și tratamentul a numeroase maladii.

VENINUL DE ALBINE este secretat de glandele specializate ale albinelor lucrătoare și ale mătcilor. Veninul de albine conține o mare varietate de substanțe active: amine biogene, peptide, enzie, care, în ciuda conotației neplăcute asociate denumirii de „venin", sunt foarte importante pentru organismul uman. Efectele veninului de albine sunt cunoscute din vechime, motiv pentru care produsul a fost utilizat în medicina tradițională. Metode recente de tratament constau în aplicarea de injecții, aplicarea terapiei cu venin de albine în puncte de acupunctură, în medicina orientală. Veninul de albine este componentul activ al unor unguente și linimente cu aplicare locală sau tehnici fitoterapeutice. Principalele afecțiuni în care veninul de albine își probează eficacitatea sunt cele reumatismale, nevralgiile, scleroză multiplă, dar și ca stimulent al sistemului imunitar.

CEARA DE ALBINE este un amestec de substanțe grase-lipide și hidrocarburi cu miros ușor de rășină. Din timpuri străvechi ea a fost utilizată pentru o mare varietate de produse, între care cataplasmele, pomezile, cremele de înfrumusețare. În industria farmaceutică, ceara de albine este utilizată la fabricarea de unguente, pentru filmarea tabletelor ca adeziv etc.

 

Lasă un comentariu