EXPOZIȚIA NAȚIONALĂ DE ARTĂ NAIVĂ DE LA SALA “UNIREA” DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Asociația Artiștilor Plastici Mureș a organizat cea de-a VIII-a ediție a Expoziției Naționale de Artă Naivă, cu loc de desfășurare în Sala “Unirea” din Târgu-Mureș.

Vernisajul s-a petrecut la 29 septembrie, cu începere de la ora 11, iar expoziția va fi deschisă publicului până în data de 12 octombrie a.c. La vernisaj a participat un numeros public iubitor de artă, dornic să cunoască lucrări ale artiștilor plastici sosiți din județele Alba, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, dar a fost și un participant din Ungaria. Despre lucrările expuse, cât și o sumară inițiere în înțelegerea și perceperea artei picturale naive, au rostit alocuțiuni Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene de Cultură Mureș, Călin Bogătean, profesor la Școala Populară de Artă, Costel Iftinchi, redactor-șef al revistei “Arta naivă” din Iași, Ilarie Gheorghe Opriș, publicist, pictor, președinte onorific al AAPA Mureș, coordonatorul expoziției și Czirjék Lajos, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, de la 1 martie a.c. Vă informăm, conform celor declarate de Ilarie Gheorghe Opriș, cu începere de la următoarea ediție, expoziția va fi de talie internațională, cu scopul de a cunoaște lucrările, caracteristicile și tendințele din arta picturală naivă, constituind un foarte bun prilej de face un schimb de experiență între artiștii plastici. Un moment aparte a evenimentului a fost evoluția echipei de dansatori “Românașii”, coordonați de Albert Éva și Gheorghe Vanga, profesori.

Cu acest prilej, vă amintim câteva date despre Asociația Artiștilor Plastici Mureș. Asociația s-a constituit în baza demersurilor întreprinse de la 30 ianuarie 1977, prin sprijinul și patronajul Centrului Județean al Creației Populare Mureș, iar societatea s-a constituit  în mod legal în baza deciziei Consiliului Județean Mureș, la 2 aprilie 1977, cu denumirea “Asociația artiștilor plastici amatori și a creației de artă populară din județul Mureș”. Asociația a funcționat, în primii doi ani de activitate, într-o sală de la Palatul Culturii, apoi într-o sală de pe strada Republicii nr. 5. Actualul sediu, de la numărul 9, de pe strada Republicii s-a obținut în anul 1982, iar la 14 iulie 1984 s-a inaugurat Sala de expoziții “Unirea” prin vernisarea unei expoziții colective. Actuala denumire o are ca urmare a Hotărârii judecătorești nr. 69 din 10 septembrie 1991, emisă de Judecătoria Târgu-Mureș. Cei care s-au înscris primii în asociație au fost Ștefan Someșan, Timeriu Șerban, Octavia Nuțiu, Gáenczy Zoltán, Molnár Vince, Ilarie Gheorghe Opriș, Gheorghe Opriș, Járay Ernö, Anamaria Crișan, Lucia Suciu, Kiss Ibolya, Domokos Ștefan, Alexandra Belciug, Plaiaș Mozes, Gyénes Tibor, Hadnagy Gabriella, Valer P. Vaida, Kassai Zoltán, Kiss Ernö și alții. Președinți au fost: Ștefan Someșan (1977-1982), Ilarie Gheorghe Opriș (1982-1985), Valer P. Valer (1985-1995), Nicolae Tunaru (1995-2004), Ilarie Gheorghe Opriș (2004-2018), iar în prezent președinte este Czirjék Lajos.

 

Lasă un comentariu