La Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară”, din Reghin, nu se fac avorturi la cerere!

Distribuie pe:

Potrivit HotNews.ro, în cel puțin 12 spitale din țară (Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Județean de Urgență din Satu Mare, Spitalul Județean de Urgență din Slatina, Spitalul Județean de Urgență din Vaslui, Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Cuza Vodă” din Iași, Spitalul Municipal de Urgență din Roman, Spitalul Municipal din Orăștie, Spitalul Municipal de Urgență din Moinești, Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin și Spitalul Municipal din Adjud) nu se fac deloc avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale.

Potrivit sursei citate, printre motivele invocate de medicii care refuză să facă avort la cerere se numără principii morale și religioase (nu pot fi obligați să ofere un serviciu medical împotriva voinței sau convingerilor lor), contradicții în opinii (unii medici ginecologi s-au specializat pe zona de medicină reproductivă sau fertilizare in vitro și spun că avortul ar reprezenta o contradicție în convingerile lor), faptul că asigurarea de malpraxis oferită de către spital nu acoperă niciun serviciu medical la cerere, prin urmare, nici avortul, faptul că avortul la cerere este un serviciu plătit de pacient către spital și nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, unii medici fiind nemulțumiți că banii ajung doar la spital, nu și la medici, și... lipsa unui spațiu dedicat întreruperilor de sarcină în unele spitale.

Legea spune că avortul este legal în România, însă spitalele au posibilitatea legală, atât să ofere serviciul, cât și să îl refuze. Întreruperea de sarcină care nu reprezintă urgență medicală (sarcina nu este întreruptă din evoluție sau nu pune în pericol sănătatea mamei) este legală până la 14 săptămâni de sarcină și intră în categoria serviciilor medicale la cerere, fără să intre și în pachetul medical de bază, astfel că nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ci se plătește de către pacient.

Un avort la cerere costă între 100 și 300 - 400 de lei la un spital de stat, în funcție de localitate, și poate ajunge la 700 - 1.000 de lei la o clinică privată.

Reamintim că avortul la cerere a redevenit legal în România pe data de 26 decembrie 1989, când a fost abrogat Decretul nr. 770/1966, ce dusese la interzicerea aproape totală a avortului în țara noastră și la incriminarea lui în Codul Penal. Se estimează că, în perioada 1966-1989, 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor provocate în condiții improprii (prin metode empirice), iar alte 100.000 de femei au fost mutilate din punct de vedere fizic și psihic. 

Lasă un comentariu