Semnalăm... Semnalăm - Fructul oprit, sau nesocotirea legilor României

Distribuie pe:

Un proverb englez spune că “Un măr pe zi ține doctorul deoparte”! În această toamnă, când livezile României au rodit din belșug cu mere, elevii se așteptau să li se acorde fructe, cel puțin săptămânal, în două zile. Din păcate, se merge în școli cu programul “cornul și laptele” și acest cadou nu se acordă zilnic. Nimic nou și cu programul “miere de albine în școli”. Bine că sunt bani pentru salariile demnitarilor, iar pentru copiii României nu sunt fonduri de la bugetele locale!

Reamintim parlamentarilor mureșeni faptul că au obligația morală de a semnala vremelnicilor guvernanți despre nerespectarea legilor privind acordarea de fructe și miere de albine copiilor, din producția internă. Dacă avem asigurată în țară o producție bogată de fructe și miere, de ce ar mai fi nevoie de o licitație pentru fructe din import?

Dr. ing. Mihai Tomșa, un reputat specialist în horticultura Transilvaniei, a adus nenumărate argumente științifice despre recomandarea privind consumul, de către copiii români, de fructe, care s-au format sub aceleași influențe agroecologice și cosmice ca și ei. Mai pe înțelesul politicienilor, să mănânce copiii români mere obținute din zona în care s-au născut. Nu este recomandat să se aleagă fructe frumos colorate, dar cu gust fad, importate din Polonia, Italia, Ungaria, sau cine mai știe de pe ce meleaguri străine. Parfumul și gustul fructelor românești nu se poate compara cu a celor din import.

Iarăși și iarăși, vrem să semnalăm, vremelnicilor guvernanți, valoarea deosebită a mărului românesc: merele curăță și alcalinizează sângele, de aceea se recomandă tuturor vârstelor, în special copiilor, femeilor gravide și bătrânilor. Compotul proaspăt de mere cu miere de albine previne și combate tusea și guturaiul, consumate seara sunt aducătoare de liniște și somn. Ceaiul din coji de mere uscate și pisate este folositor în bolile de rinichi. Merele ajută la ameliorarea asteniei fizice și intelectuale, surmenaj, convalescență, anemie, demineralizare, reumatism, gută, litiază urinară, diaree și constipație, infecții intestinale, herpes, insomnii, nervozitate, stări febrile, ulcer gastric, afecțiuni bronhice, cefalee, hipertensiune, scade colesterolul, albește dinții și pot fi consumate și de diabetici. Merele se recomandă a se consuma crude, cu coajă, în special seara. În gripă se recomandă consumul a 1 kg de mere pe zi, timp de 3 zile. Sucul de mere are același efect favorabil. Reamintim cititorilor noștri, care dețin un măr în grădina de lângă casă, faptul că la Miercurea Nirajului există un întreprinzător care prelucrează pe loc merele, în suc pasteurizat de o calitate deosebită. Am încercat să vă prezentăm câteva informații privind acordarea de mere elevilor, mai ales că județul Mureș dispune de cantități importante de fructe, chiar și pentru mutații în alte județe, cu recomandarea să evitați fructele din import.

Lasă un comentariu