Unirea, rugăciunea și... arta

Distribuie pe:

“România toată, această mare familie de frați, nu poate fi fericită, nu poate fi tare și puternică decât numai prin “Unire”. Prin “Unire” vom alcătui un “stat mare și puternic” care nu are a se teme de nici o putere străină și care să fie considerat între celelalte state libere. Toți românii care nu vor a participa la mărețul edificiu al unirii și aleargă numai după profitul lor, sunt lași, nedemni, imorali și demni de dispreț în fața națiunii române”.

Aricescu Constantin (1823-1886), istoric, scriitor, publicist, patriot demn, participant la Revoluția de la 1848 din Țara Românească. A fost membru în Divanurile ad-hoc, desfășurând o intensă activitate în favoarea Unirii Principatelor Române. Ca director al Arhivelor Statului din București, a sistematizat fondul arhivistic. A publicat lucrări istorice privind istoria orașului Câmpulung, Revoluția din 1848 și Răscoala din 1821. Ca scriitor, Aricescu a compus versuri naive și un roman “Misterele căsătoriei” în trei volume. Îl găsim în Dicționarul Enciclopedic Român și Dicționarul de Limbă Română.

***

“Rugăciunea trebuie însoțită de dragoste. O rugăciune fără dragoste este ca o pasăre fără aripi; i se pare că-i frumoasă, dar n-are aripi și nu poate zbura”.

Amfilohie Hotiniul (1730-1800), autorul primei lucrări de geografie, traducător al unor lucrări de aritmetică, călugăr moldovean, episcop de Hotin din cadrul Mitropoliei Proilaviei, aflată în jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. A studiat la Roma matematica, după care a fost la Academia duhovnicească de la Kiev, iar la Mănăstirea Secu a fost călugărit. Mult timp a stat la Mănăstirea Zagavia din comuna Scobinți, de lângă Hârlău. A fost, de asemenea, și profesor la Huși. A încetat din viață în jurul anului 1800 și este înmormântat la Mănăstirea Zagavia. A tradus și adaptat mai multe lucrări: Gramatica teologhicească, De obște gheografie, Elemente aritmetice arătate firești. În manuscris a rămas: Gramatica fizicii, Despre aritmetică. Din punct de vedere științific cărțile lui Amfilohie sunt deosebit de interesante, deoarece prezintă noțiuni noi, cum ar fi legile mecanicii clasice formulate de Newton.

***

 “Arta sau măiestria (talent, iscusință, pricepere), este o floare plăpândă care nu crește decât în pământul unde domnește dreptatea, moralitatea, pacea, liniștea și securitatea publică, cultura și științele, adică în viața cetățenească, într-un stat bine apărat de năvălirile celor neastâmpărați și neîmpăciuiți”.

Andrei Mureșanu (1816-1863), scriitor și poet, revoluționar din Transilvania. A studiat filosofia și teologia greco-catolică unită cu Roma la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Blaj. A început să publice poezii în revista “Foaie pentru minte, inimă și literatură”. A fost membru în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848. Poemul său “Un răsunet”, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios, devine mai târziu un imn revoluționar și național”Deșteaptă-te, române!”, fiind numit de Nicolae Bălcescu “Marseilleza românilor”. Din anul 1990 a devenit Imnul de Stat al României. După Revoluția din 1848, a muncit ca traducător la Sibiu și a publicat în revista “Telegraful Român” operele sale având tentă patriotică și de protest social. Având sănătatea precară, a murit în 1863 la Brașov.

***

P.S. “Învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre “ (Matei 11, 29).

“CUGETĂRI” vol. XII

Lasă un comentariu