UNA DIN DOUĂ FEMEI RISCĂ SĂ SUFERE, DE-A LUNGUL VIEȚII, DE DEMENȚĂ, PARKINSON SAU AVC

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Centrul Medical Universitar Rotterdam, citați de descopera.ro, afirmă că una din două femei ar putea dezvolta demență, Parkinson sau poate suferi accident vascular cerebral (AVC) în decursul vieții.

“Studiul nostru s-a desfășurat pe o perioadă de 26 de ani, iar în cadrul acestuia au fost analizate peste 12.000 de persoane.

Astfel, sănătatea a 12.102 de persoane a fost monitorizată între anii 1990 și 2016, toți participanții având inițial vârsta de 45 de ani.

În această perioadă, 1.489 dintre participanți au fost diagnosticați cu demență și 263 cu Parkinson, în timp ce 1.285 au avut un accident vascular cerebral.

Pe total, riscul după 45 de ani de dezvoltare a uneia dintre afecțiuni este de 48% în cazul femeilor și 36% în cazul bărbaților.

Demența este cel mai mare pericol al sănătății femeilor, cele de 45 de ani având un risc de 25,9% în comparație cu cel al bărbaților de 13,7%.

Acestea sunt trei dintre cele mai comune boli neurologice (demență, Parkinson și accident vascular cerebral) ce apar la populația îmbătrânită, iar prevenirea ar putea reduce substanțial apariția acestora.

La vârsta mijlocie, oamenii se axează mai mult pe bolile cardiace și cancer, bolile mintale fiind mai puțin luate în considerare, însă pentru persoanele de peste 85 de ani dezvoltarea demenței este cel mai mare risc.

Multe persoane suferă de mai mult de o boală de acest fel la bătrânețe. Persoanele diagnosticate cu una sau trei afecțiuni au de obicei și o tensiune arterială mai crescută, ritm cardiac anormal, colesterol crescut și diabet de tip 2”, explică oamenii de știință olandezi.

 

Lasă un comentariu